požar na Novom Beogradu
Alo!
požar na Novom Beogradu

Alo!

Foto: Alo!

Užas u Novom Beogradu! U stravičnom požaru koji se juče ujutro dogodio u zgradi u Bulevaru Milutina Milankovića 110 u Novom Beogradu stradalo je šestoro ljudi, a šest stanara je povređeno! U vatrenoj stihiji, koja je zahvatila tri sprata, izgoreo je i jedan kućni ljubimac. Požar je izbio oko četiri ujutro u stanu u kojem je živeo nepokretan čovek (61) s majkom. Sumnja se da je neugašena cigareta u njegovom stanu na sedmom spratu izazvala požar, koji je potom zahvatio bocu s kiseonikom, što je dovelo do naglog širenja vatrene stihije. Povređeni u požaru prevezeni su u Urgentni centar, kao i na Vojnomedicinsku akademiju. Nekoliko osoba se nagutalo dima, ali nisu životno ugrožene. Među povređenima je i vatrogasac, koji je bukvalno iz stana u plamenu uspeo da iznese ženu koja je gorela.

Vatrogasci su u jednom stanu pronašli tri ugljenisana tela, u drugom stanu jedno, a u trećem još dve mrtve osobe. Prema navodima komšija, bilo je jezivo gledati ženu kako gori.

Vesić: Uradićemo sve da im pomognemo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je došao na mesto požara, rekao je da će Grad pokušati da pomogne stanarima.

- Uradićemo sve što možemo da im pomognemo, živote ne možemo da vratimo, a sve drugo može da se popravi - istakao je Vesić i dodao:

- Vatrogasci su spasavali ljude iz ove zgrade, jedan od njih ima i opekotine koje je zadobio dok je stariju ženu iznosio iz stana zahvaćenog požarom. Oni su zaista naši heroji i hvala im na svemu što rade - rekao je Vesić. U gašenju požara učestvovalo je više od 30 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila.

- Sklonila se na terasu dok joj je ceo stan bio u plamenu. Vatra se brzo širila, pa ju je zahvatila, kao i stvari koje su bili na terasi. Te krike i bespomoćnost ne mogu vam opisati. Ženi su gorela leđa, kosa, koliko mi se čini, a mi nismo bili u stanju da joj pomognemo. U tom trenutku videli smo vatrogasca kako iz krana upada na terasu, gasi plamen na ženi i spušta je dole. I on sam je zadobio opekotine - rekao je jedan od stanara „Televizorke“.

požar na Novom Beogradu

Alo.rs

požar na Novom Beogradu, Foto: Alo.rs

Uroš Petković, kojem je izgoreo stan na osmom spratu, opisao je za „Alo!“ kako je on izvukao živu glavu.

- Probudila me je lupnjava i čim sam otvorio oči, ukapirao sam da me dim guši. Nisam se ni osvestio a kroz vrata su mi upali vatrogasci. Samo su rekli: „Evakuacija, izlazi!“ i onda sam ugledao strahotu. Varnice su svuda bile, od dima se samo mogla videti vatra koja me opkoljavala sa svih strana - rekao nam je Uroš koji živi na osmom spratu.

požar na Novom Beogradu

Alo!

požar na Novom Beogradu, Foto: Alo!

Slično iskustvo imao je i A. S. kog je probudio dim.

- Izleteo sam na prozor i video sam da dim kulja iz stana ispod mog. Izjurio sam i krenuo da im lupam na vrata. U tom stanu živeli su majka i nepokretni sin. Otvorila mi je jako uplašena žena, koju sam povukao nadole. Zvali smo odmah i vatrogasce, međutim, sina iz spavaće sobe niko nije uspeo da izvuče - rekao je A. S.

Nezvanično, stanar u čijem je stanu, kako se sumnja, izbio požar važio je u kraju za osobenjaka.

- Džoni je imao težak život, navodno je izgubio sina i svi smo znali da su on i majka bili u teškoj finansijskoj situaciji. Stan mu je bio pretrpan raznim stvarima, imao je svašta. Isto toliko tih sitnica je držao na terasi. Koliko smo čuli od ostalih komšija, policija sumnja da je zaspao sa upaljenom cigaretom. Taj žar je pao i onda je sve otišlo u majčinu. Vatra se širila preko terasa, a problem je, koliko čujem, i što je on imao i bocu sa kiseonikom. Nisam siguran, ali je toliko pucalo da mislim da je ona eksplodirala - rekao je stanar zgrade.

požar na Novom Beogradu

Alo!

požar na Novom Beogradu, Foto: Alo!

S druge strane ulaza zatekli smo majku i sina kako nemo sede na klupi zagledani u izgoreli stan.

- Komšije koje znam čitav život su izgubili živote, šta tu ima dalje da se doda. Majka mi je stara i spada u rizičnu kategoriju sa zabranom izlaska, a sada samo razmišljam gde nju da smestim. Stan nam je potpuno uništen, ali mora dalje da se živi - rekao je mladić zagledan u spaljenu terasu.

Tokom jučerašnjeg dana pokrenuta je istraga i urađen je uviđaj koji treba da otkrije pravi uzrok požara.

Spasli stanara sa druge strane zgrade

Dok je zgrada gorela sa obe strane, jedan od stanara izašao je na terasu. Zbog njega su poslati vatrogasci i policajci, koji su se uz velike muke probili kroz vatru, ali on nije želeo da se evakuiše iako je goreo stan ispod njegovog i pretila je opasnost da se požar proširi. Čovek je ipak evakuisan.

 

 

 

Komentari (1)

Kostadin

22.03.2020 08:42

Tu nije kraj užasima. Užas je oko 1,000.000 penzionera u BG koji su potencijalni uzročnik ovakvih strašnih nesreća. Kako smanjiti rizik nesreće ako 35 % stanovništva prdi ceo dan i pravi gužvu u gradu kada zaposleni ljudi idu i vraćaju se sa posla.Posle ove teške situacije trebalo bi zabraniti kretanje penzionera po gradu od 5 do 9 i od 14 do 17 sati.