Gradilište
Alo / Ognjen Radošević
Gradilište

Alo / Ognjen Radošević

Gradilište, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Kontroverzne ličnosti prljavim novcem kupuju zemljište i grade poslovno-stambene komplekse jer je to najlakši i najsigurniji biznis kroz koji se peru pare, navode sagovornici lista.

Oni ističu da je reč uglavnom o divljoj gradnji, ali kada se to otkrije, posao izgradnje je deleko odmakao, pa se odustaje od rušenja.

Novac koji se okreće u ovom poslu mahom je zarađen trgovinom narkotika, ali i oružjem, piše list u izdanju od nedelje.

Najpre se, kako se navodi, kupuje zemljište na atraktivnim lokacijama, osnivaju se građevinske firme, nakon čega se ulazi u posao gradnje stanova, kuća, poslovnog prostora, ali i elitnih stambenih naselja.

Osim firmi koje osnivaju, kriminalci određene poslove završavaju i iz ofšor zona, a neretko za poslove koriste i lica koja nemaju kriminalnu prošlost, koja im služe kao paravan i da zametnu trag.

U poslu pranja novca kroz nekretnine kriminalci vrbuju i političare kako bi što pre dobili građevinske dozvole ili zemljište na dobrim lokacijama.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je crno, divlje tržište nekretnina jedan od glavnih katalizatora pranja para u Srbiji.

"...Sigurno je i da se kroz građevinske radove u divljoj gradnji godišnje opere desetine miliona evra, koji su stečeni od prodaje narkotika, oružja ili je bogatstvo uneto u zemlju preko raznih mahinacija. Investitori su uglavnom investicioni fondovi koji su zapravo mašinerija za pranje para", kazao je Rodić.

Bivši operativac DB Božidar Spasić procenjuje da se prljavi novac uložen u Srbiji od devedesetih godina meri milijardama evra.

Pročitajte još:

"Prave mafije u svetu prepoznale su ovaj metod i ovi naši kriminalci samo su preuzeli jednostavan recept koje se pokazao i najuspešnijim. Poenta je da država teško ili gotovo nikako ne može da kontroliše ulazak prljavih para", rekao je Spasić.

Spasić objašnjava da je reč o privatnim poslovima u kojima mafija vrši kupoprodaju zgrada, imanja, placeva, stanova i to isključivo od pojedinaca koje ne zanima poreklo novca.

"Mafiji odgovara da u poslu nema razloga da se utvrđuje poreklo, spremna je da plati državi bilo koji iznos na ime poreza i da uvede svoj prljav novac u regularne tokove", naveo je Spasić.