GORAN ĆE IPAK IZAĆI NA SLOBODU Ljudi u Srbiji su se ponadali da će posle brutalnih ubistava dobiti doživotnu robiju, ali su zaboravili na važnu stvar!

Na njega ne mogu da se primene najnovije izmene krivičnog zakonika kojima je uvedena doživotna robija.

Goran Janković
Goran Janković, Foto: Printscreen

"Njemu doživotna robija", "Prvi u Srbiji koji će otići u zatvor doživotno", samo su neki od komentara javnosti na stravično ubistvo koje se jutros odigralo u Novom Sadu, kada je Goran Janković (36), kako se sumnja, ubio svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić.

Zločin je zgrozio Srbiju, tim pre što je iza Mirjane ostalo dvoje male dece, no ako se utvrdi da je osumnjičeni Goran počinio ova ubistva, njemu ipak neće moći da bude određena kazna doživotnog zatvora, kažu pravnici. Ispovest Mirjaninih komšija pročitajte OVDE.

NA TELEFON UBICE JAVIO SE ON Pitali su: Gde se Goran sada nalazi?! - U pozadini se čuo GLAS!

- Trostruko ubistvo samo po sebi ukazuje da je u pitanju teško ubistvo. Ne samo zbog broja žrtava, već verovatno iza njega leži motiv koji takvo ubistvo čini teškim. Za teška ubistva je bila predložena kazna od 30 do 40 godina, a izmenama i dopunama Krivičnog zakonika to je preinačeno u kaznu doživotnog zatvora. Ipak, izmene i dopune stupaju na snagu tek 1. decembra 2019. godine - kaže advokat Radiša Roskić.

Goran Janković
Goran Janković, Foto: facebook.com

On dodaje da dok između kazne od 30 do 40 godina i one doživotnog zakona postoje zakonske razlike, one su sa životnog aspekta vrlo male.

Da Janković neće moći da dobije doživotnu robiju objašnjava i advokat Ivan Simić, podsećajući da postoji pravilo da se na počinioca uvek primenjuje zakon koji je po njega blaži.

POČELO JE 11. MAJA Stariji sin (10) zatekao horor scenu, pa pozvao ujaka?! Trostrukom ubistvu prethodilo OVO

- Prema učiniocu krivičnog dela se uvek primenjuje onaj zakon koji je po njega najpovoljniji. Asksiomi krvičnog prava su takvi, bilo da je po njega povoljniji krivični zakon koji je na snazi u momentu vođenja krivičnog postupka, ili onaj u vreme izvršenje krivičnog dela. S obzirom da još nisu stupile na snagu izmene krivičnog zakona koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora, njemu neće moći da bude izrečena ta kazna - objašnjava Simić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi