U nesreći je poginulo  pet turista
Branko Janačković
U nesreći je poginulo  pet turista

Branko Janačković

U nesreći je poginulo pet turista, Foto: Branko Janačković

Ovim rečima trenutke strašne saobraćajne nesreće opisuje Robert Pajunk (31), jedan od putnika iz slovačkog autobusa, u kojem je nakon sletanja sa kolovoza kod Aleksinca poginulo petoro, a povređeno 23 turista. Mnoge je tek tada probudila lomljava stakla, nakon čega je kroz noć počela da odjekuje vriska.

 

Nesreća se desila na delu autoputa Niš-Beograd, kod sela Bobovište, 21. juna oko 3.30, kada je pod još neutvrđenim okolnostima autobus turističke agencije „Aeomus“ iz Slovačke, kojim je u momentu nesreće upravljao vozač E. S. (57), skrenuo u desnu stranu, probio bankinu i prevrnuo se na bok.

Najviše putnika bilo je iz Slovačke

Branko Janačković

Najviše putnika bilo je iz Slovačke, Foto: Branko Janačković

- Činjenica je da se nesreća dogodila na ravnom delu puta i da nije bilo ometanja autobusa od strane drugog vozila - rekao je načelnik policijske uprave u Nišu, Ninoslav Mitić, nakon obilaska putnika u Kliničkom centru u Nišu.

Na lice mesta došli su i pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade MUP-a, koji su među prvima pomogli pri evakuaciji povređenih. Kamionom sa sajlama prevrnuti autobus je ispravljen na točkove, ali su lekari mogli samo da konstatuju smrt petoro putnika, koji su bili zarobljeni pod težinom autobusa. U pitanju su bila tri državljana Slovačke i dve Čehinje.

Autobus poslat na veštačenje

Branko Janačković

Autobus poslat na veštačenje, Foto: Branko Janačković

Prema podacima Višeg javnog tužilaštva u Nišu, u autobusu se nalazilo 20 slovačkih državljana i devetoro državljana Češke, kao i dvojica vozača Slovaka. U Nišu je zbrinuto 15 turista, među kojima je jedna žena za čiji se život lekari još bore, a osam njih je u zdravstvenom centru u Aleksincu.

Osnovni javni tužilac je izvršio uviđaj na licu mesta, a naloženo je i veštačenje tehničke ispravnosti autobusa, kao i obdukcija tela nastradalih.

Kolega E. S. (57)

Branko Janačković

Kolega E. S. (57), Foto: Branko Janačković

 

Vozač zadržan do 48 časova

Vozaču E. S. (57), koji je upravljao autobusom, određeno je zadržavanje do 48 časova zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, potvrdio je portparol Višeg tužilaštva u Nišu, Vladimir Stanojević.