Kamenovanje srpskih vernika kod Istoka
Printscreen: Facebook
Kamenovanje srpskih vernika kod Istoka

Printscreen: Facebook

Kamenovanje srpskih vernika kod Istoka, Foto: Printscreen: Facebook

Misija OEBS-a na Kosovu zabrinuta je zbog informacije da su vernici Srpske pravoslavne crkve bili privremeno blokirani u nedelju u selu Studenica, opština Istok na Kosovu, i da je na njihova dva autobusa bacano kamenje, poručila je danas ta misija putem Tvitera.

"Pored institucija, čitavo društvo ima odgovornost da očuva i održava načela tolerancije i dobrih odnosa među zajednicama. Misija OEBS-a pohvaljuje ponašanje kosovske policije u osiguravanju posete i obezbeđivanju vernika tokom ove situacije u Studenici", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Kod gradića Istok, nadomak Peći na Kosovu i Metohiji, u nedelju ujutru su kamenovana dva autobusa sa vernicima iz Beograda, koji su se vraćali iz posete crkvi Bogorodice (Studenice) hvostanske.

"Radio Kontakt plus" preneo je da je grupa Albanaca postavila prepreke i sačekala da se vernici vrate posle pomena, koji je na ostacima hrama služio paroh Nebojša iz Istoka.

Kako je taj radio izvestio, nakon prijavljivanja napada u stanici policije u Istoku, vernici su nastavili put ka centralnoj Srbiji.

 

Sveštenik pravoslavne crkve u Istoku kazao je za RTS da je do napada na autobus došlo u kanjonu planinskog dela Hvosna, na vrlo uskom i krivudavom putu.

Prethodno su napad osudili kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i zatražili pronalazak i kažnjavanje krivaca.