Policija, hapšenje
Alo!/Masanori Jošida
Dejan Markus je bio kurir narko-kartela

Youtube

Dejan Markus je bio kurir narko-kartela, Foto: Youtube

Dejana Markusa (43), Beograđanina sa zagrebačkom adresom, koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji „Kuvati sa srcem”, srpska policija pratila je godinu dana, posle dojave da ima ozbiljnih indicija da je umešan u međunarodni šverc droge, saznaje „Alo!“ od izvora bliskih istrazi.

Ove informacije prosleđivali su kolegama iz hrvatske policije, koja je godinu dana tajno nadzirala kretanje poznatog kuvara. Markus je uhapšen sa još 12 osoba, koji se terete da su od 19. marta prošle do 6. marta ove godine, čak 21 put, iz Holandije u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina, objavio je „Jutarnji list“!

- Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal sve vreme pružalo je podršku u celoj akciji, sve dok nije došlo do hapšenja. Markusu će se suditi u Hrvatskoj, gde je i uhapšen i zasad je tamo pokrenut postupak -rekao je juče za „Alo!“ izvor iz istrage.

Postao paranoičan!

Još 15. jula, pod tajnom pratnjom austrijske policije, odvezao je kilogram kokaina u Beč, gde ga je predao Asminu Miftariju (43), koji je nekoliko sati nakon kupovine uhapšen. Dva meseca kasnije, Markus je odvezao ponovno kilogram kokaina, iz Zagreba u Zadar. Tamo je drogu Josipu Živkoviću (37), kog posle ubrzo slučajno uhvatila zadarska policija. Kada je video da policija hapsi sve one kojima je upravo prodao drogu, Markus je postao paranoičan. Bio je nervozan i u panici.

Poznati srpski kuvar, koji je pre mesec dana uhvaćen u Sloveniji s tri litra amfetamina u flašama za ulje, jedan je od 13 osumnjičenih u akciji kodnoga imena „Exotic“, zbog sumnje da su umešani u međunarodni šverc droge. Oni se sumnjiče da su pravili amfetamin u tajnoj laboratoriji, u kojoj su ga kuvali iz amfetaminske baze, onakve s kakvom je Markus bio uhapšen.

Grupa se tereti za krijumčerenje više od devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, 6,3 kilograma marihuane i 295 tableta MDMA.

Kao glavni organizator i finansijer šverca droge označen je Stjepan Plaščar (58), zvani Zagorac iz Zagreba, objavio je hrvatski „Jutarnji list“.
Plaščar je bivši građevinski preduzetnik koji je pre desetak godina imao razgranate poslove u Rusiji i Africi, gde je imao firmu za trgovanje cigaretama.

U automobilu je pronađena veća količina droge

PU Zagreb

U automobilu osumnjičenih je pronađena veća količina droge, Foto: PU Zagreb

U akciji, u kojoj su sarađivale tužilaštva i policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, osim Plaščara, uhapšeno je još šest hrvatskih državljana: M. P. (34), Slaven Berišić (52), D. B. (25), Josip Kočiš (39), D. S. (53) i fudbalski trener Željko Belanić (50), kao i slovenački državljani D. Ž. (34) i B. T. (46). Hrvatski mediji navode da su u Švajcarskoj i Austriji uhapšeni srpski državljani Harizi B. (46) i Asmir Miftari (43), dok je hrvatski državljanin Josip Ž. pao u Hrvatskoj.

Kada je Markus nestao, za njim su tragali i njegovi navodni poslodavci, koji su ga poslali u Holandiju kupi tri litre amfetaminske baze iz koje je trebalo kasnije u laboratoriji na Pantovčaku, da proizvodi amfetamin. I oni, kao i porodica, pratili su medije i pokušavali da saznaju gde im je nestao kurir s kojim i inače baš nisu bili zadovoljni, objavio je hrvatski „Jutarnji list“.

- Kada je došao u Holandiju, preplašeni kuvar je od dobavljača, od kojeg je trebalo da kupi afmetaminsku bazu u obliku ulja, ostavio novac, ali je zaboravio da uzme ulje. Niko do njegovih saradnika nije znao da je on od 7. februara u slovenačkom zatvoru.

Nisu znali da je godinu dana pod tajnim nadzorom. Nisu znali ni da im policija i USKOK tajno snimaju telefonske razgovore, da se svaki njihov korak snima i prati, da su im prislušni uređaji postavljeni u automobile, te da su im čak i u iznajmljenu garažu u Folnegovićevoj ulici, u kojoj su presovli proizvedeni amfetamin postavili skrivene kamere - navodi „Jutarnji list“.