Manastir Uspenja Presvete Bogorodice Bačko Petrovo Selo
facebook
Manastir Uspenja Presvete Bogorodice Bačko Petrovo Selo

facebook

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Bačkom Petrovom Selu, Foto: facebook

Reč je o najstarijim moštima kod Srba, koje datiraju još s kraja 3. ili početka 4. veka.

Sveti Teodor Tiron

Arhiva

Sveti Teodor Tiron, Foto: Arhiva

- Protiv njega je podnet optužni predlog zbog sumnje da je ušao u manastirsku crkvu na Topolskom putu bb i uzeo kivot (kovčeg) neprocenjive vrednosti u obliku izrezbarene drvene kutije sa moštima Svetog mučenika Teodora Tirona. Reč je o relikvijama s kraja 3. ili početka 4. veka nove ere - kaže Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju.

Martin je razbio staklo prodavnice i uzeo novac sa ikona, kao i sve vrednije stvari u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju

Privatni album

Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju, Foto: Privatni album

- Pobegao je, ali je posle 200 metara bacio drvenu kutiju kada je video da u njoj nema novca. Nije znao šta je ukrao, a mošti su nađene u blizini crkve. Nije priznao krivicu kod sudije za prethodni postupak - navodi naš izvor.

Hrišćanski svetitelj

Sveti Teodor Tiron je hrišćanski svetitelj, velikomučenik, ali i zaštitnik grada Venecije. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 17. februara po crkvenom, a 2. marta po gregorijanskom kalendaru. 

 U Manastiru Vodice nam je rečeno da je lopov ukrao mali kovčeg optočen zlatom, ali da zbog mraka to nije video.

- On je razbio kovčeg, koji sveštenici dosad nisu otvarali, i oštetio ga. Unutra se nalaze mali prst i šaka Svetog Teodora Tirona. Ostale njegove mošti čuvaju se u Manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, a samo je jedna relikvija (šaka) u manastiru u Bačkom Petrovom Selu. Sada će morati da se radi novi kovčeg. Stari je stajao u manastiru i nije bio zaključan - kaže naš sagovornik.

U kivotu se čuvaju kosti svetaca

Kivot ili ćivot je kovčeg u kojem se čuvaju mošti - kosti svetaca. Kivoti mogu biti raznih oblika i veličina. Mogu sadržati cele, netruležne mošti ili svete čestice.

Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju predložilo je da se kradljivcu odredi pritvor i da bude osuđen po zakonu.

- Optužni predlog je na proveri zbog produženja pritvora. Predsednik suda Goran Čimburović odredio je pritvor osumnjičenom - kaže Božović.

Čestica moštiju Svetog Teodora Tirona doneta je u manastir u Bačkom Petrovom Selu 1976. godine i danas se tamo čuva.

Komentari (1)

Tina

14.04.2020 14:31

Sta ce bilo kome parce mrtvaca? Mosti jesu to.