Klan iza sebe ima armiju pripadnika organizovanih kao prava vojska

Alo.rs | vesti 2021-02-14 09:25:23 2021-02-14 09:25:23

Dosadašnji rezultati istrage pokazali su da je kriminalni klan Veljka Belivuka želeo da napadne sam vrh države

Tanjug, Rade Prelić

Zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić izjavio je da se nastavlja rad na slučaju organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i izrazio je verovanje da će ubrzo biti identifikovani i privedeni nadležnom tužiocu policijski službenici, državni funkcioneri i tajkuni koji su sa njima bili povezani.

Cmolić je u intervjuu za Politiku rekao da sve indicije ukazuju na to da je ta grupa imala kapacitet da izvrši najteža krivična dela, ugrožavanje sigurnosti i ubistvo predstavnika najviših državnih organa.

Sa druge strane, advokatica Maja Kovačević Tomić i bivši sudija pecijalnog suda od njegovog osnivanja 2003. do 2013. godine, slaže se sa tim da je klan Veljka Belivuka predstavljao opasnost po državu i napravila paralelu o njegovoj organizaciji sa zemunskim klanom.

"Na osnovu svega što se objavljuje u medijima o uhapšenim članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, očigledno je da se ova grupa bavi istom vrstom kriminala kao i zemunski klan. Imaju veliki broj članova i hijerarhiju. Imaju saradnike u MUP. U kriminalnim akcijama koriste policijske značke. Surovo se obračunavaju s protivnicima. Imaju bahato i nasilničko ponašanje u javnosti. Poseduju štek vikendice na tajnim lokacijama, poseduju snajpere.", rekla je Tomićeva za "Kurir".

Potom je dodala i da je klan Veljka Belivuka zbog povezanosti među navijačima imao puno potencijala da regrutuje veliki broj ljudi.

"Zemunski klan je imao saradnju i podršku jednog dela Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti MUP Srbije, kao i partnerstvo s Miloradom Ulemekom Legijom, nekadašnjim komandantom Jedinice. Pripadnici ove elitne policijske jedinice bili su dobro obučeni vojnici. Tim partnerstvom, podrškom i saradnjom stekli su ogromnu snagu i moć koja im je omogućila da seju strah po Srbiji, da prodaju na stotine kilograma droge, da izvrše mnoga ubistva i otmice, da izvrše atentat na premijera Zorana Đinđića i da pokušaju da preuzmu rukovođenje državom. Očigledno je i da je kriminalna grupa Veljka Belivuka imala veliku snagu. Oni ispred sebe imaju navijačku armiju, pa su mogli da regrutuju više ljudi i verovatno da budu brojniji. Veljko Belivuk je postao poznat javnosti posle napada na članove obezbeđenja direktora fudbalskog kluba Partizan. Mediji su ga povezivali i s bivšom državnom sekretarkom MUP i sa kavačkim klanom.", zaključila je Tomićeva.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više