Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

E stock

Darko Šarić, Foto: E stock

Suđenje Darku Šariću (49) i grupi njegovih 16 saradnika koji se terete na navodno “pranje” 22 miliona evra u Srbiji, danas je ponovo odloženo zbog nedolaska advokata šestorice optuženih. Zbog nedolaska na suđenje, sud je advokatima Dejan Lazareviću i Marku Kljajeviću izrekao novčane kazne od po 120.000 dinara.

Šarićev advokat Lazarević je dopisom od 14. februara obavestio sud da je podneskom 27.januara tražio da se završne reči na ovom suđenju odlože dok se ne okonča sednica Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu kojom je Šarić, u decembru 2018. godine, osuđen na 15 godina zatvora. Šarić je na ovu kaznu osuđen pod optužbom za šverc kokaina. On je podsetio sudsko veće da ih je, iz istih razloga, molio za drugi termin molio još na prošlom suđenju.

I advokat Marko Kljajević je naveo iste razloge.

Advokat Dejan Lazarević

Masanori Jošida

Advokat Dejan Lazarević , Foto: Masanori Jošida

Međutim, sudija Siniša Petrović je zaključio da to nisu opravdani i novačno ih kaznio. Na ovu odluku advokati imaju prvao žalbe.

Suđenje je odloženo za 23. mart i planirano je da traje celu sedmicu, zaključno sa 27. martom, a treba da se održati u Specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Apelacioni sud će početi da razmatra žalbe 24. februara na javnoj sednici koja je planirana za 10 radnih dana.
Šarić je tokom suđenja negiroa da je “prao” novac i izjavio da ima pokriće za svaku novčanu transakciju.

- Imam dokaz da sam legalno stekao 45 miliona evra svojim poslovima I da nisam prao pare - rekao je ranije Šarić na suđenju.

Veštaci ekonomsko-finansijske struke su na suđenju suđenju izjavili da tokom analiziranja dobijene dokumentacije nisu naišli na bilo šta što bi ukazivalo da je neka banka osporila bilo kakvu finansijsku transakciju vezanu za poslovanje Šarićevih firmi.

Krajem januara je bilo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca po službenoj dužnosti, koji mu je dodeljen prošle jeseni, nakon što je optuženi otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Nakon što budu okončane završne reči tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, sud će zakazati izricanje prvostepene presude. Šarić se 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima i u pritvoruje šest godina.