Kada je tata umro, mama je prešla da živi sa Miloradom, Srbu je prodala u jedno selo, mučili su nas i tukli...

V. P. | vesti 2018-08-08 12:25:09 2018-08-08 12:25:09

Nakon smrti oca, braća Srboljub i Novica preživeli su pakao! Jedva su pobegli iz višegodišnjeg ropstva, a sada strahuju za život

V. Pešić

Braća Srboljub (38) i Novica Stanković (40) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta 20 godina bili su robovi čuvajući ovce za koru hleba u vrletima iznad Kratova u Makedoniji.

Iako posle bekstva iz pakla u Makedoniji u slobodu bivši čobani više od 12 godina žive novi život u preuređenim prostorijama stare seoske škole u rodom mestu, još strahuju da će neko od nehumanih gazda doći i odvesti ih u Makedoniju.

Od 1984. do 2004. godine srpski pastiri su gladovali, smrzavali se i bili tučeni. Nadničili za hranu,koju nisu hteli da jedu ni psi.

- Najgore mi je bilo kod Stojana Mlohara Kratovskog. Loš čovek. Kao zver. Gde me sreo, tu me tukao. Udarao je štapom kao krvnik. Jednom me uhvatio, držao za noge, otvorio kapak na bunaru i počeo da me spušta. Bunar dubok, mračan. Visim. Glava nadole. Gledam u kamen vodu, sve mi se vrti. Vrisnem, a on me izvadi, pretuče i odgurne. Ništa nismo zgrešili Bogu, život i tuga nas utepaše - priseća se Srba strahota koje je preživeo.

O njihovom ropstvu mučenju saznalo se tek kada su braća uspela da pobegnu u Kozji Dol. Vlasti u bivšoj Jugoslaviji nisu imale sluha za stradanje, višegodišnje ropstvo i njihove neviđene muke. Zla sudbina zadesila ih je posle smrti oca Krstana, koji je umro 1984. godine.

- Majka Olga prešla je da živi u pogranično selo German kod Krive Palanke, na imanju izvesnog Milorada. Na njegovo insistiranje majka je pristala da Srbu proda jednom trgovcu u makedonsko selo Bajlove. Kao sedmogodišnjak čuvao je ovce, spavao u pomoćnim prostorijama - priča Novica, koji nadniči po šumama u dolini Pčinje.

Čuvajući ovce za dva obroka dnevno, seoske gazde su braću držale u štalama i šupama bez grejanja, mučili ih, ponižavali, batinali, surovo kažnjavali.

Braća su dve decenije bila prepuštena surovim vlasnicima stada u selima Oglavce i Rudince iznad Kratova. Gazde su najviše šibale i prebjjale Srbu, koji je teško oboleo od retkog hormonskog poremećaja i depresije. Stasom je nalik zakržljalom i neuhranjenom dečaku.

Opštinske vlasti u Trgovištu adaptirale su prostorije za braću u zdanju stare škole u Kozjem Dolu.

O Srboljubu i Novici, robovima iz Kozjeg Dola, brine lokalna samouprava. Najviše predsednica vranjske humanitarne organizacije “Životna pomoć” Ljubinka Buba Milovanović.

Expand player
Pogledajte više