Hitna pomoć
Alo!/Rajko Ristić
Hitna pomoć

Alo!/Rajko Ristić

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Kako se nezvanično saznaje, maloletnica je navodno popila čak 75 tableta leka "amizol" jer je roditelji nisu pustili da ide na rođendansku žurku.

Onesvestila se

- Devojčica je bila sama u svojoj sobi kada je popila tablete. Nju je u besvesnom stanju na krevetu pronašao otac. Pored nje su bile prazne kutije lekova. Odmah im je bilo jasno šta se desilo, pa su je roditelji preneli u automobil i odvezli u urgentni centar valjevske bolnice. Nakon pregleda, hitno je prebačena u beogradsku bolnicu na dalje lečenje zbog ozbiljnog trovanja - kaže izvor i dodaje da je tinejdžerka smeštena na Institut za majku i dete i da je sada dobrog opšteg stanja.

Da li deci treba zabraniti okupljanja zbog korone?

 

Kako su roditelji ispričali istražiteljima, njihova ćerka ranije nije imala psihičkih problema, niti je pravila neke druge probleme.

- Oni pretpostavljaju da je tablete popila iz revolta. Naime, dete ih je veče pre ovoga pitalo da ide na rođendan, na kom će biti njeno društvo, međutim, oni joj to nisu dopustili zbog situacije sa epidemijom koronavirusa. Iako su pokušavali da joj objasne da odlazak na žurku nije pametan u ovom trenutku, devojčica to nije mogla racionalno da rezonuje i posvađala se s roditeljima - kaže izvor upoznat sa istragom.

Mamine tablete

Komšija kaže da ne može da veruje da je devojčica poželela da naudi sebi.

- Ne znam šta se s tom devojčicom desilo i zbog čega je popila tolike lekove. To je bilo veselo dete, uvek se lepo svima javljala. Roditelji se nikada nisu žalili na nju - kaže komšija i nastavlja:

korona

Alo/T.S.

Foto: Alo/T.S.

- Čuo sam da je to uradila jer joj nisu dopustili da ide na neku proslavu. Ne znam zašto joj je odlazak na žurku bio toliko važan.

O ovom slučaju obavešteno je nadležno tužilaštvo u Valjevu i lokalni centar za socijalni rad, u čijoj nadležnosti će biti dalje postupanje.

- Biće utvrđeno odakle maloletnici antidepresiv, ali pretpostavlja se da je lekove krišom uzela od mame - kaže izvor.

Toksikolog: To je najgori lek

Toksikolog dr Radomir Kovačević kaže da "amizol" pripada grupi lekova koji se nazivaju triciklični antidepresivi.

- On je najgori lek te vrste. Da li je devojčica živa? - upitao je doktor i dodao da će ona, ako je zaista tačno da je popila veću količinu ovog leka, imati posledice.

- Skoro je sigurno da će kao posledicu imati poremećaj nervnog sistem i srčane funkcije, koje će se povratiti s vremenom, a mogu se javiti i problemi s bubrezima i jetrom. Ovi lekovi utiču i na respiratorne centre, blokiraju ih, pa tako osoba i ne diše - objašnjava toksikolog.

Šta izaziva "amizol"

- ubrzan ili nepravilan rad srca

- nizak krvni pritisak

- proširene zenice

- pospanost i podbulost

- oticanje usana, grla i jezika

- šok i gubitak svesti

Komentari (4)

Nataša

01.12.2020 09:27

Samo mi nije jasno odakle devojčici ti lekovi i u tolikoj meri..

Ana

01.12.2020 16:06

@Nataša - Lekove mozda piju roditelji pa uzela od njih.Ne treba svako da radja i vaspitava decu, ako je nesposoban za tu misiju.

ODAKLE NJOJ 70.TAB.ANTI DEPRESIVA, NIKADA NISAM ČULA ZA TAJ LEK!

01.12.2020 10:15

CANA, ZATO SE KAŽE, BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA, MI DECU MAZIMO, ONI NAS MALTRETIRAJU

vozač

01.12.2020 10:31

hvala Bogu da je dete živo...