Jovan Vukotić je doveden u panciru na suđenje
E-stock, Petar Jovanović
Jovan Vukotić je doveden u panciru na suđenje

E-stock, Petar Jovanović

Jovan Vukotić je doveden u panciru i sa fantomkom na saslušanje u Više državno tužilaštvo u Podgorici, Foto: E-stock/Petar Jovanović

Jovan Vukotić (39), jedan od vođa škaljarskog klana, smešten je preksinoć oko 20 sati, uz jake mere obezbeđenja, u zatvor u Spužu kod Podgorice. On je prethodno saslušan u Višem državnom tužilaštvu. Pred tužiteljkom Majom Jovanović izjavio je da nema veze sa pokušajem ubistva dvojice navodnih članova suprotstavljenog, kavačkog klana.

Više državno tužilaštvo sumnjiči Vukotića da je sa nedavno ubijenim Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, u martu 2016. godine, u kotorskom naselju Rakite, pokušao da ubije Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Vukotić je i na saslušanju u Beogradu negirao povezanost s pokušajem ubistva dvojice sugrađana. Vukotića crnogorski istražitelji neće bez saglasnosti Srbije moći krivično da gone za drugo krivično delo, osim za ono zbog kog je ta država odobrila njegovo izručenje, a to je pokušaj ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Jovan Vukotić

Objektiv.rs

Jovan Vukotić sedi u blindiranim kolima, dok ga čuvaju pripadnici SAJ sa dugim cevima, Foto: Objektiv.rs

To se navodi u rešenju kojim je odobreno njegovo izručenje Crnoj Gori. U istom dokumentu piše da Vukotić ne može biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne, niti eventualno izručen trećoj državi.

Iz Uprave policije saopštili su da je Vukotić ekstradiran.

- J. V. se potražuje zbog sumnje da je počinio krivično delo teškog ubistva u pokušaju i krivično delo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija - piše u saopštenju.

Prebačen helikopterom

Vukotić je prekjuče oko 15 časova iz Srbije izručen Crnoj Gori. Istražni sudija podgoričkog Višeg suda odredio mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva sugrađana Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Srpski specijalci prebacili su ga helikopterom „erbas“ na teritoriju Crne Gore, a lokacija na koju će sleteti držala se u tajnosti.

Njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović, koja je prisustvovala saslušanju, rekla je za „Alo!“ da je Vukotiću određen pritvor iako su svedoci saslušani tokom istrage potvrdili njegov alibi - da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bio u Kotoru na mestu pokušaja ubistava već u Podgorici.

Helikopter erbas u kojem je prebačen Jovan Vukotić

Objektiv.rs

Helikopter erbas kojim je prebačen Jovan Vukotić, Foto: Objektiv.rs

- Moj klijent je ponovio svoju izjavu da nema veze sa krivičnim delima zbog kojih je izručen. Ispitani su silni svedoci i svi su izjavili da Vukotić nije bio u Kotoru tog dana i u to vreme. Sud je ovu činjenicu već cenio kada je 16. jula 2019. godine ukinuo pritvor Minji Šakoviću (osumnjičen u tom slučaju). Ako je taj alibi važio za Šakovića, trebalo bi da važi i za mog klijenta. Mi smo već predali žalbu na određivanje pritvora i očekujem postupanje po zakonu - rekla je juče za „Alo!“ Zora Dobričanin Nikodinović, koja sa crnogorskim advokatom Brankom Anđelićem zastupa Vukotića.

Pripadnici Posebne jedinice policije, koji su preuzeli Vukotića, napravili su i lažni eskort kako se ne bi znalo koji njihov tim sprovodi Kotoranina. Na saslušanje je doveden s fantomkom i pancirom, a sve vreme zgradu Višeg tužilaštva, a potom i suda, obezbeđivali su specijalci sa dugim cevima. Nedavno su uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su tog Kotoranina, dok je bio u ekstradicionom pritvoru, pokušale da otruju cijanidom.