Hpšenje
Vladimir Marković

Hpšenje

Vladimir Marković

Hpšenje, Foto: Vladimir Marković

Incident koji se dogodio u srpskoj prestonici prepričava se kao hit u odnosu na sporadične ispade u provinciji, koji su najavili da će kriminalci razvaljivati nanogice kao beba zvečku! Valjevka B. Đ. (39), koja je bila osumnjičena za trgovinu heroinom, prva je 2014. skinula nanogicu i pobegla iz kućnog pritvora. Posle toga je zabeležen bizarni slučaj u Prokuplju, kada je čovek sekirom slučajno skinuo nanogicu, dok je klao svinju!

Kako „Alo!“ saznaje, Beograđanin je na keca skinuo nanogicu pritisnut ljubavnim problemima.

Pročitajte još:

 

- Nanogicu je utrapio kevi, a on je otišao da juri ribu! Tačnije, otišao je kod bivše žene da s njom raspravi zašto ga je ostavila. Tamo je izbila žučna svađa, pa se umešao i njegov bivši tast, da bi zaštitio svoju ćerku. Pale su i teške reči, a tast je video da je ovaj bez nanogice i to je brže-bolje iskoristio da poentira, pa ga je odmah prijavio policiji! Dok je policija obavljala uviđaj, poverenici zaduženi za kontrolu nanogica zatekli su njegovu majku kako zabrinuto šeta po gajbi i naglas jadikuje: „Ku-ku, šta da radim?“ - kaže naš izvor, koji je prisustvovao uviđaju, i dodaje da je Beograđanin na kraju završio u zatvoru.

- Nanogicu je dobio kao zamenu za pritvor. Međutim, posle ovog incidenta, morao je da ide u zatvor! Služba zadužena za nadzor utvrdila je posle prijave da je nanogica prilikom skidanja rasklimana. Najveći hit je što je nanogicu zakačio kevi! Znao je da će senzori, koji reaguju na telesnu temperaturu, šljakati normalno samo ako je odmah posle skidanja prihefta nekom drugom na nogu! Kada je zapisnik bio gotov, rekli su mu:„Moramo da te hapsimo“. Odveli su ga u pritvor, a ubrzo mu je potvrđena presuda za neka ranija krivična dela, pa je ostao u „Zabeli“ na izdržavanju robije - navodi naš izvor.

nanogica

Profimedia

Nanogica, Foto: Profimedia

Dve godine čekao na red da ga "zakače" 

Beograđanin Nenad Đ. (39), koji je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora, dve godine je čekao na red da dobije nanogicu! Postupak je trajao 12 godina, a sud mu je 29. maja 2015. odredio kućni pritvor, ali je na red došao tek nedavno!

- Služim kaznu već tri meseca, ali bez elektronskog nadzora. Zovu me na fiksni telefon i proveravaju me patrole policije, što i nije tako loše, jer mi je cilj da kazna što pre istekne i da počnem slobodno da se krećem i radim - kaže Nenad, o kojem je „Alo!“ pisao u julu 2017. godine, kao ekstremnom slučaju, jer je uprkos molbi da mu nanogicu što pre nakače, bio osuđen na čekanje.

 

Drugi Beograđanin je svoju nanogicu pozajmio rođenoj babi! Posle skidanja, zbrisao je pravo na more, u Crnu Goru, ali je otkriven prilikom rutinske saobraćajne kontrole.

- Nije utvrđeno od koga je dobio instrukcije. Međutim, znao je da za demontažu ima vrlo malo vremena i da će alarmi kod poverenika zapištati ako to ne odradi kako treba. Nisu ga provalili, jer senzori reaguju na telesnu temperaturu, pa ne prave razliku o čijoj nozi je reč - kroz šalu kaže naš sagovornik i dodaje da se njegova avantura završila kada je saobraćajna policija utvrdila da je samovoljno pobegao iz kućnog zatvora!
Najbolje je prošao Crnogorac, koji je nanogicu dobio po presudi izrečenoj u Beogradu, ali se posle izručenja u Crnu Goru faktički obreo na slobodi, jer tamo nemaju nanogice!

Pročitajte i ovo:

 

- Posle presude, koja mu je izrečena u Beogradu, iz ekstradicionog pritvora izručen je na izdržavanje kazne kućnog zatvora! Sa nanogicom je išao do granice sa Crnom Gorom, ali mu je tamo skinuta i predat je crnogorskoj policiji. Njemu se posrećilo, jer je Crnogorcima prosleđeno da izvrše našu presudu kućnog zatvora, a nanogice kod njih postoje samo u slovu zakona, ali nemaju aparate! - kaže naš izvor iz beogradskog suda.
Kada smo pokušali da proverimo da li Beograđani skidaju nanogice, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija su nam kratko rekli da takvih zloupotreba nema.

Vuk Drašković produžio pritvor na pet godina

Prioritet za dobijanje nanogice imaju grupe kojima se sudi za organizovani kriminal, jer takvi postupci traju po nekoliko godina, kaže naš sagovornik iz tužilaštva.

- Da pritvor ne bi trajao po tri-četiri godine, članovi organizovanih grupa, mahom posle godinu dana procesa, dobijaju nanogice, kao zamenu za pritvor. Oni su tehnički u pritvoru, dok se postupka ne završi, samo što ne borave iza rešetaka, već u kućnom pritvoru. Od dana određivanja pritvora, zajedno s optuženjem, pritvor može da traje pet godina. Ranije je trajao maksimalno tri godine, ali je za vreme procesa protiv Radeta Markovića, bivšeg načelnika Državne bezbednosti, i ostalih optuženih za ubistvo na Ibarskoj magistrali, navodno, posle urgencija Vuka Draškovića, usvojeno da pritvor traje pet godina - kaže naš sagovornik iz beogradskog tužilaštva.