Saobraćajna nesreća, saobraćajna policija, Jasmina Milošević
Tanjug

 

Saobraćajna nesreća, saobraćajna policija, Jasmina Milošević

Tanjug

Saobraćajna nesreća, saobraćajna policija, Jasmina Milošević, Foto: Tanjug

 

Potom slučaj iz avgusta 2019. godine kada je N. M. (27) iz Velikih Crljena na Ibarskoj magistrali izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo četvoro mladih, posle udesa je navodno izašao iz kola i rekao "da je pio pivo i da ne zna šta se dogodilo", opet je BMW bio u pitanju.

Na to se u našoj priči nadovezuje Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost u saobraćaju. Ipak, kada je reč o nezgodama, istakla je da to nema preterane veze sa modelom, koliko sa bahatim vozačima koji uz "jače motore" imaju i veću ležernost za volanom.

Jasmina Milošević

Tanjug

Jasmina Milošević, Foto: Tanjug

Dodala je da je upravo jun mesec taj koji najavljuje povećan broj saobraćajnih nesreća.

- Jun, jul, avgust i početak septembra su deo godine kada se dogodi trećina saobraćajnih nezgoda od ukupno svih nezgoda koje se dogode tokom godine. Razlog je u tome što tokom ovih letnjih meseci imamo najveći broj različitih učesnika u saobraćaju. Povećano je učešće motorizovanih dvotočkaša, bicikala, od prošle godine imamo i trotinete, kao i sezonske traktoriste, a pri tom imamo i povećan intenzitet saobraćaja zbog vozila u tranzitu i doba je godine kada i naši građani koriste odmore - ističe Jasmina Milošević.

Pročitajte još:

Srbija beleži manji broj saobraćajnih nezgoda u ovom periodu, kada se poredi sa prošlom godinom, ali, i dalje je najveći problem opuštenost onih koji za poseduju skupocenija kola i samim tim smatraju da su stopostotno bezbedni.

- Trenutno sa datumom 18.6.2020, beležimo 2696 saobraćajnih nezgoda manje, 2657 manje povređenih i troje više poginulih, nego u istom periodu prošle godine. I ono što je najuticajniji faktor pri nastanku saobraćajnih nezgoda je čovek. Bolji putevi, bolji automobil, treba samo da bude dodata vrednost na mogućnost da se na željenu destinaciju stigne bezbedno. Na žalost, često vozači boljih automobila daju sebi pravo na bahatost za volanom, a time ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju. Praktično, svaki automobil je bezbedan ili nebezbedan u zavisnosti od odgovornosti osobe koja njime upravlja - "u metu" je objasnila Milošević.

Stalno se apeluje na vozače da vode računa, naročito u ovom periodu godine, međutim, uvek postoje oni kojima na jedno uvo uđe, a na drugo izađe.

Saobraćaj, vozači,

Tanjug

Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

- U saobraćaju je dovoljan tren nepažnje ili bahatosti da dođe do saobraćajne nezgode. Pravi put ka povećanju bezbednosti u saobraćaju je kombinacija represivnih i preventivnih mera i stalni apeli ka poštovanju saobraćajnih propisa - zaključuje direktorka Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Kada je reč o najbezbednijim automobilima na svetu, BMW se ne nalazi toliko visoko, koliko novi modeli "volksvagena", međutim, jedna marka se posebno izdvaja.

U pitanju je "volvo", konkretno model "XC60", a uz to je 2019. godine bio najbolje ocenjen u svojoj SUV kategoriji.

Titula najbezbednijeg "crossover" automobila otišla je "opelu" za model "Crossland X".

Subaru je modelima "XV" i "Impreza" stekao titulu najbezbednijeg malog porodičnog automobila.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) program od 1996. godine testira i prema kriterijumu bezbednosti, rangira automobile dostupne na evropskom tržištu.

Jednom prilikom, od 55 novih automobila, 42 bila SU ocenjena sa maksimalnih pet zvezdica, što daje jasan zaključak:

Nije auto, vi ste. Vodite računa u saobraćaju, ma koliko bezazleno i opušteno ponekad izgledalo. Nikad ne znate ko je ispred, iza vas, ili u suprotnoj traci.

Pročitajte i: