Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

E stock

Hoće novo proces i sudije, Darko Šarić, Foto: E stock

Darko Šarić (50), koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbi za šverc kokaina, u svojoj žalbi Vrhovnom kasacionom sudu kojem je podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, optužio je sudije da su mu izmislile nadimak “Drug”! Takođe otkriva da je nezakonito prisluškivan punih pet godina u vreme vladavine Demokratske stranke!

U zahtevu, koji je podneo preko svojih branilaca, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića, navedeno je da su sudije na svoju ruku, pored nadimka Zoki, njihovim klijentu dodale i novi, pa ga nezakonito osudile.

Darko Šarić

E stock

Darko Šarić se predao pre skoro sedam godina, Foto: E stock

- Prvostepeni i drugostepeni sud su prekoračili optužbu, na način što mu se dodeljuje novi nadimak „Drug“, proširuje krug lica koja čine organizovanu kriminalnu grupu, proširuje krug radnji koje je preuzeo, menja godina kada je grupa osnovana. U situaciji kada je odbrana u potpunosti opovrgla optužnicu i dokazala da nadimak Darka Šarića nije Zoki, sud mu dodeljuje novi generički, više sklon manipulaciji, nadimak Drug. Tu tvrdnju, sud je trebalo dodatnim naporima, van svake sumnje, odnosno skoro nepogrešivo, da dokaže, što nije učinjeno. Ne samo da su dati razlozi koji su na nivou relativnosti i veoma slabog dokaznog kredibiliteta, nego je i odbrana pružila sudu dokaze izvedene na glavnom pretresu, kojima se direktno utvrđuje da Darko Šarić nije Drug! Dakle, u situaciji kada sud svoj zaključak uopšte ne potkrepljuje dokazima, niti ga pravilno ceni, a u kojoj je dovoljno da dovedemo u sumnju zaključak suda, odbrana je otišla korak dalje i dokazala da Darko Šarić nije Drug. Međutim, ti dokazi nisu ni cenjeni od strane prvostepenog, niti drugostepenog suda, pa je ostavljeno da se Vrhovnom kasacionom sudu da se bavi time. Hipotetički, sud je mogao Darka Šarića da označi sa „ON“ i na taj način dokaže nadimak, a da to prođe kontrolu drugostepenog suda - naveli su u žalbi Šarićevi advokati.

U zahtevu se otkriva i da je Šarić nezakonito neprekidno prisluškivan neprekidno pet godina, od 2005.do 2009. godine.

- Darka Šarića slušaju godinama bez prekida, najgrublje kršeći zakon, Ustav i ljudska prava po međunarodnim konvencijama. Kao odbrana došli smo do sledećih brojeva naredbi: Kri.Pov.br.: 233/05, 290/06; 459/08; 09/09; 113/09; 197/09; 549/09 (1. put preko godinu dana); 570/09! Ukupno osam naredbi u periodu od pet godina, grubim kršenjem zakona, Ustava RS i međunarodnih konvencija! -piše u žalbi.

Advokat Danilo Šarić

Dejan Briza/Alo

Advokat Danilo Šarić, Foto: Dejan Briza/Alo

Advokati navode da je prvostepeni sud tek nakon devet godina omogućio odbrani da se upozna sa svim dokazima koji se nalaze u spisu predmeta, konkretno sa CD-ovima na kojima se nalazi presretnuta telefonska komunikacija.

- Potrebno je napomenuti i činjenicu da je prvostepena presuda doneta većinom glasova, a ne jednoglasno, te kada se na to doda nepobitna pristrasnost predsednika veća Siniše Petrovića, dodatno se potvrđuju argumenti odbrane da prvostepena presuda nema legitimitet niti legalitet! -ističu Šarićevi branioci.

- Sudija Siniša Petrović je doneo devet presuda kojima je prihvatio sporazume o priznanju krivičnog dela i dodelio je status svedocima saradnicima Radanu Adamoviću i Drašku Vukoviću, a kasnije ih veštački održavao. Takođe je odlučivao u postupku za oduzimanje imovine svedoku saradniku Nebojši Joksoviću Joksi, a nakon lažnog svedočenja mu istu imovinu vratio, a za koju je odbrana dokazala da nema poreklo. Takođe je falsifikovao sadržinu telefonskih razgovora i na njima zasnovao presudu. Nijedna jedina naredba za nadzor i snimanje telefonske i druge komunikacije nije izvedena kao dokaz na glavnom pretresu, pa samim tim i ne postoji zakonski osnov po kome su pribavljeni i korišćeni svi telefonski razgovori. Drugostepeni sud je suprotno ZKP održao pretres u odsustvu Darka Šarića čije je prisustvo nužno - naglašeno je u zahtevu za novo suđenje.

Advokat Danilo Šarić je izjavio za Alo. rs da je odbrana Darka Šarića je ubeđena da su prvostepena i drugostepena presuda pravno neodržive.

- Prvostepenu i drugostepenu presudu su donele sudije koje su krajnje pristrasne, koje neistinito tumače dokaze i kreiraju sopstvene norme, grubo kršeći Zakonik o krivičnom postupku, Krivični zakonik, Ustav, proširujući optužbu, paušalno anulirajući argumente odbrane, zasnivajući presudu na ogromnom broju nezakonitih dokaza, sve sa ciljem da veštačkog održe optužnicu i presude. Darko Šarić nije imao fer i pravično suđenje, povređeno mu je pravo na odbranu, pravo na pravično suđenje, pretpostavka nevinosti, a do danas se grubo krše njegova osnovna ljudska prava neosnovanim produžavanjem pritvora koji traje skoro sedam godina -kaže advokat Danilo Šarić i dodaje:

- Postavlja se pitanje, da li u pravnoj državi, jedan isti sudija može da
donosi presude u dva krivična postupka protiv Darka Šarića, dovodeći ih u vezu, da donosi presude na osnovu sporazuma, dodeljuje status svedocima saradnicima, vraća imovinu svedocima saradnicima i pritom bez obrazloženja odbije sve dokazne predloge i argumente odbrane, a na kraju i presudu zasnuje na paušalnim navodima -kaže advokat Danilo Šarić.

Pročitajte još: