Beograd
E-stock/Katarina Mihajlović
Nikola Kusovac je osumnjičen u nemačkom sudu

Tanjug, Filip Krainčanić

Nikola Kusovac je osumnjičen u nemačkom sudu, Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Kusovac se sumnjiči da je dao mišljenje da su dela srpskih umetnika originali, dok nemačko tužilaštvo tvrdi da su u pitanju lažnjaci.

- Kusovac i još dvojica srpskih državljana se sumnjiče da su galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma za koje ja naš poznati istoričar rekao da su originali. U pitanju su slike nastale između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih slikara Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih - precizira izvor „Alo!“ iz suda u Minhenu.

Pročitajte još:

 

Kusovac se tereti da je dvojici srpskih prodavaca pomogao tako što im je dao pismeno mišljenje da su pomenuta umetnička dela originali.

- Međutim, nemački tužilac tvrdi da su u pitanju kopije umetničkih dela i zatražio da se Kusovac i dvojica prodavaca saslušaju zamolnim putem pred nadležnim sudom u Beogradu. Njihove izjave biće poslate u nemački sud, koji treba da utvrdi da li su slike prave. Ukoliko se utvrdi da su podmetnuti lažnjaci, istragu će voditi nemački sud. U tom slučaju, Kusovac i druga dvojica osumnjičenih, koji su želeli da profitiraju na slikama, neće biti izručeni Nemačkoj, pošto Srbija ne izručuje svoje državne drugim zemljama - navodi sagovornik našeg lista.

Prevaru su, kako saznajemo od nemačkih istražnih organa, otkrili vlasnik galerije i kolekcionari, koji su zaključili da je reč o falsifikatima.

- Policija su na vreme obavestili kolekcionari koji su razgledali slike u galeriji, zbog čega nije ni došlo do prodaje. Slike su privremeno oduzete dok konačnu reč ne daju stručnjaci i smeštene su u depou suda - saznaje naš list u nemačkom sudu.

Okružni sud u Minhenu traži da se sasluša Nikola Kusovac

Wikipedia

Okružni sud u Minhenu traži da se sasluša Nikola Kusovac, Foto: Wikipedia

Od istih izvora smo čuli da slike nisu prokrijumčarene, već da su legalno prebačene.

- Sud u Minhenu je poslao zamolnicu srpskom ministarstvu pravde da se Kusovac i još dvojica trgovaca umetničkim delima saslušaju zamolnim putem. Oni će uskoro morati da daju izjave - navodi izvor „Alo!“, uz napomenu da Kusovac mora da odgovara za stručno mišljenje.

Naš sagovornik iz nemačkog suda ističe da su kazne za ova krivična dela u toj zemlji rigorozne.

„Savest mi je mirna“

Kusovac je nakon obustavljanja istrage izjavio da mu savest potpuno mirna i da je u životu dao gotovo 40.000 stručnih mišljenja, a da greške nikad nije poricao.

- Protiv mene je stajao lobi trgovaca umetničkim delima i nisam se osetio pogođenim. Patila je moja porodica. Oni koji me cene i vole, voleli su me i podržavali još više. Jedan prijatelj mi je rekao da mi je ovim napravljena reklama. Do pokretanja istrage radio sam oko 600 stručnih mišljenja godišnje, a posle toga taj broj narastao je na više od 2.000. Narod je počeo još više da mi veruje i da mi dolazi - rekao je za medije Nikola Кusovac nakon obustavljanja istrage.

Kusovac je 2009. bio pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u prodaji falsifikovanih slika najpoznatijih srpskih slikara tako što je za novac davao stručno mišljenje da je reč o originalima, ali je tužilaštvo 2013. godine odustalo od krivičnog gonjenja.

Tokom istrage je potvrđeno da su slike koje su bile sporne za tužilaštvo originali i da je Kusovac neosnovano osumnjičen za krivično delo falsifikovanja službene isprave.