Rečna policija
MUP

 

Rečna policija

MUP

Rečna policija, Foto: MUP

 

Policija je juče tokom dana pronašla tela dve ženske osobe, i nastavila da pretražuje teren i obalu kako bi pronašla tela utopljene dece, kao i tela dva odrasla muškarca.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o dve porodice, jedna iz Iraka i jedna iz Sirije. Najmlađi utopljenik je devojčica iz Iraka stara svega dve godine.

- Utopila se žena iz Sirije (28) i njena ćerka (2), kao i jedan dečak iz Iraka (12) i njegova tetka (45), kao i dva muškarca od kojih jedan ima 19 godina - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Kako saznajemo od istog izvora, migranti, njih petnaestoro, u dva čamca su se ukrcali u večernjim satima i zaplovili Dunavom.

- Devet osoba je preživelo i oni su dali svoje izjave u policijskoj stanici u Odžacima. Pretpostavka je da je prevrtanje čamca izazvalo nevreme te večeri. Još uvek nije poznato da li ih je vozio neki krijumčar, ili su pokušali da pređu na teritoriju Hrvatske sami - kaže naš izvor.

Kako se sumnja, migranti su čamce ukrali od lokalnih ribara koji ih ovde drže na vezovima.

Ribar kog smo sreli na mestu nesreće kaže da su migranti ukrali mali limeni čamac jednog pecaroša iz Crvenke.

- Taj čamac je jedini imao zakačen motor, drugi drveni bez motora je ostao. Pretpostavljam da su ga zato ukrali. Čamac je jako mali, oko tri metra, u njega više od dve osobe ne treba da ulaze. Pretpostavljam da ih je okrenuo ili jak vetar ili talasi broda. Ovde je Dunav brz, dosta zakrivljen, nepristupačan je teren, ovo mesto je prava crna tačka na reci - rekao je ribar.

Kako kaže, povremeno viđaju migrante, ali oni većinom prelaze kod Apatina jer je tamo teren lakši za prelaz.

- Prošle nedelje sam išao na pecanje. Okrenem se, u žbunju vidim crvene startasice, okrenem se ponovo, nema ih. Pokupio sam se i otišao. Bio sam sam, magla je, ipak me malo strah - dodaje on.

Tragovi migranata na ovom terenu se prepoznaju svuda. Ovaj deo obale je granica nadležnosti policije iz Apatina i Bačke Palanke, svojevrsna crna tačka. Ko ovuda prelazi dobro je informisan kako je taj deo najmanje nadgledan. Preko sa hrvatske strane je obala između Dalja i Erduta.

Ove godine više od 20 migranata život je izgubilo u pokušajima da pređu granicu. Bilo je utapanja u Drini, Tisi, Dunavu...

Dve tragedije za mesec dana

Slična tragedija dogodila se novembru, kada se prevrnuo čamac pun migranata kod Apatina. Oni su pokušavali, takođe preko Dunava, da stignu do Hrvatske.

Tada je na čamcu bilo desetak migranata, a šestoro je nestalo kada se plovilo usled velikog opterećenja prevrnulo.