Evo ko su ŠIPTARI koji su ušli u Interpol, ali preko POTERNICA

Ovo je bio jedini način da se tamo nađu

Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu
Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Samoproklamovana država Kosovo nije uspela da obezbedi dve trećine glasova da bi postalo deo jednog od najvažnijih sigurnosnih mehanizama u svetu. Jedini način na koji mogu biti u Interpolu jeste na poternicama.

Na poternicama Interpola raspisanih po nalogu srpskih sudova, koje su ponovo vidljive policijama država njegovih članica, nalazi se ukupno 16 Albanaca osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, dok će poternice za Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem, iako su sve vreme u sistemu, za sad ostati "nevidljive".

Svih 18 poternica koje su raspisane po nalogu srpskih sudova su sve vreme od raspisavanja na snazi, bez obzira na odluke Interpola o njihovoj vidljivosti ili nevidljivosti, jer to telo ne odlučuje o povlačenju poternica.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Profimedia

Pored Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, na poternici je i Tačijev ujak i jedan od osnivača terorističke OVK Azem Sulja.

Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci Veliki Gazda i Veliki Ujak, optužen je na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, do nedavno, vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

U istrazi koja se vodi protiv Haradinaju u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, poternica je raspisana za još devet osumnjičenih u tom sudu.

Sud nije precizirao imena osumnjičenih kosovskih Albanaca, mada se u medijima pominju Agim Čeku, Šukri Buja, Ljirim Jakupij, Sulja Ćirićij...

POBEDA MALE I PRKOSNE SRBIJE! Vučić najiskrenije: Valjda sam previše radostan, pa ne mogu da kažem sve onako kako sam hteo! (FOTO)

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK.

Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

OVO SU NAJČUVENIJI KOSOVSKI ALBANCI KOJI SU INTERPOLOVOJ POTERNICI

Daut i Ramuš Haradinaj

Brat premijera Kosova, Daut Haradinaj biće optužen zbog uloge koju je imao u zločinima na Radonjičkom jezeru, tačnije zbog učešća u ubistvu oko 40 Srba, Albanaca i Roma koji su na toj lokaciji pogubljeni, a njihova tela bačena u jezero.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

 Takođe, spekuliše se da bi Dauta Haradinaja, optužnica mogla da tereti i za ista krivična dela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

Hašim Tači - politička odgovornost u zločinima

Pod istragom je i Hašim Tači kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Njegova odgovornost je pre svega politička, i tako bi mogao i da odgovara, a ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina. On je, inače, bio jedan od potpisnika ukidanja OVK u Rambujeu.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug/AP

Kadri Veselji - prvi čovek obaveštajne službe OVK

Na meti tužilaštva je i aktuelni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i lider Tačijeve stranke, a utvrđuje se njegova odgovornost koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a (obaveštajne službe OVK).

On je inače, kako se često čuje, bio jedan od najuticajnijih ljudi u OVK.

Azem Sulja - "Veliki ujak"

Prištinski mediji takođe pišu da će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek koga često nazivaju “Veliki ujak” (ujak Hašima Tačija), biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, do nedavno, vodio “Euleks”.

Azem Sulja
Azem Sulja, Foto: Privatna arhiva

Fatmir Limaj - komadant u Mališevu

Sa optužbama će se suočiti i zamenik premijera Kosova Fatmir Limaj, bivši komandant OVK za region Mališeva.

Fatmir Limaj
Fatmir Limaj, Foto: Tanjug

Džavit Haliti - Tačijev saradnik

Tužilaštvo se bavi i istragom protiv Džavita Halitija, bliskog saradnika Hašima Tačija, za koga postoji sumnja da je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku.

Džavit Haliti
Džavit Haliti, Foto: Profimedia

Agim Čeku - komadant Glavnog štaba OVK

Na spisku je navodno i Agim Čeku, nekadašnji komandant Glavnog štaba OVK, za koga se sumnja da je i lično činio ratne zločine, ali i da nije sprečio da oni budu učinjeni.

Agim Čeku
Agim Čeku, Foto: EPA

Sokolj Dobruna - egzekutor

On će se pred Specijalnim sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposedno posle rata vodio OVK.

Sokolj Dobruna
Sokolj Dobruna, Foto: youtube printscreen

Šukri Buja - napad na albansku porodicu

Buja se sumnjiči za učešće u nekim zločinima tokom rata, i bivši je komandant OVK u okolini Račka. Među njima je i napad na albansku porodicu u gradu Godan u Lipljanu.

Šukri Buja
Šukri Buja, Foto: youtube printscreen

Šaip Muja - bavio se zdravstvenom zaštitom

Dokaza, nezvanično se može čuti, ima dovoljno i protiv Muje, komandanta OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK.

Šaip Muja
Šaip Muja, Foto: Promo

Ajvaz Beriša - konzul

Kako se nezvanično može čuti, na meti tužilaštva je i konzul Kosova u Frankfurtu Ajvaz Beriša, koji je u vreme sukoba na KiM bio komandant specijalnih jedinica OVK. Isti slučaj je i sa Bljerimom Kučijem i Ljahom Brahimajem.

Ajvaz Beriša
Ajvaz Beriša, Foto: Privatna arhiva

Manje poznati pripadnici OVK

Osim njih, pod sumnjom je i Sulejman Selimi, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj, Jakup Krasnići, Nuredin Baljaj, Sahit Jaša...

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izveštioca Saveta Evrope Dika Martija.

Optuženi će u najvećoj meri odgovarati za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom tokom sukoba na KiM od kraja 1997. do okončanja NATO bombardovanja 1999. godine.

Procenjuje se da je u tim sukobima najmanje 2.200 Srba ubijeno i nestalo, kao i oko 10.000 Albanaca, dok je više od 200.000 Srba proterano. Takođe, Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju pred Haškim tribunalom najveći problem predstavljala je nesposobnost tog suda da zaštiti svedoke tužilaštva o čemu su u nekoliko navrata pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija svedočili glavni tužioci Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je ranije da su poternice, koje su krajem prošle godine odlukom Generalnog sekretarijata bile "zamagljene" po prigovoru UNMIK-a, vraćene u sistem i ponovo su vidljive članicama Interpola.

On je precizirao da poternice za Haradinajem i Tačijem, koje jesu u sistemu, neće biti vidljive "u nekom narednom periodu", ali je najavio da će Srbija i dalje tražiti puno poštovanje međunarodnog prava.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Dehan
  21/11/2018 - 08:31
  Svako za svoj zlocin odgovara kad tad
 • Korisnik: Dehan
  21/11/2018 - 08:30
  Taci ce kad tad da odgovara za sve svoje postupke
 • Korisnik: Sale
  21/11/2018 - 08:26
  Jedini nacin da albanci udju u Inretpol je da budu na poternici i nikako drugacije.
 • Korisnik: BiljaBilja
  21/11/2018 - 08:21
  I treba da odgovaraju za zlocine.
 • Korisnik: Sloba
  21/11/2018 - 08:06
  Preko poternica jedino i mogu da udju u Interpol, a nadam se da ce uskoro krenuti i hapsenja po tim pitanjima
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi