Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje
Alo
Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje

Alo

Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje, Foto: Alo

 

Jedna devojka i tri mladića su samo zahvaljujući hrabrim policajcima policijske ispostave Stari grad u Novom Sadu i pripadnicima granične policije izbegli tragediju!

Knić

screenshoot/Twitter

 

 

Devojka i mladići, stari 20, 22, 23 i 14 godina, našli su se u ponedeljak uveče na improvizovanom splavu, koji se nekontrolisano kretao niz Dunav. 

nikola lalić, policajac, spasavanje

Alo

nikola lalić, policajac, spasavanje, Foto: Alo

 

- Bio je kraj smene kada smo oko 18 sati dobili dojavu da se četvoro mladih nalazi nasred Dunava i da doziva pomoć! Odmah smo krenuli i ubrzo došli do Luke Novi Sad i videli da su u blizini Žeželjevog mosta, čak su i prolazili most. Potrčali smo prema graničnoj policiji, gde se nalazio čamac, i zatekli smo kolegu Jana Vrašku, koji je odmah priskočio u pomoć i pokrenuo čamac - kaže za „Alo!“ policajac Nikola Lalić.

 

Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta,

EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun

 

Pozivi u pomoć čuli su se sve do keja, jer su deca pokušavala da privuku pažnju bilo koga ko bi ih spasao. Samo dvadesetak minuta ranije, oni su se, prema rečima naših sagovornika, zabavljali na kameničkoj obali na Dunavu, na improvizovanom splavu, koji se iznenada otkačio i krenuo nizvodno. Već su izgubili svaku nadu da će ih neko primetiti kada se pomoć pojavila.

tihomir puač, policajac

Alo

tihomir puač, policajac, Foto: Alo

 

Policajca Tihomir Puač naglašava da najpre nisu bili sigurni ko ih doziva.

- Pitali smo se da li su to deca ili neko pod dejstvom alkohola? Nismo znali da li se možda desilo da je neko pao sa tog plovila, da li se neko možda povredio... Pokušali smo da stignemo što brže! Prilikom prilaska smo malo usporili da osmotrimo situaciju i videli da su to stvarno deca! - prepričava nam Tihomir Puač dramu sa Dunava.

Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje

Alo

Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje, Foto: Alo

 

Najteži deo je, međutim, tek usledio. Improvizovani splav, koji se polako raspadao, trebalo je što brže evakuisati jer im je u susret išao teretni brod iz Ukrajine! Granični policajac Jan Vraška prvi je primetio potencijalnu opasnost i uporno je pokušavao da stupi u kontakt sa teretnjakom ne bi li svojim kolegama dao više vremena.

 

- Lalić i ja smo ugledali brod koji se približavao tek kada smo prišli splavu. Vraška je rekao će pokušati da ga uspori kako bismo mi stigli da izvučemo decu sa splava - priseća se Puač.

Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje

Alo

Nikola Lalić, Tihomir Puač, policajci, spasavanje, Foto: Alo

 

Kada je granični brod pristao uz splav, policajac Puač je jedno po jedno dete prebacivao na sigurno.

Požar, vatra, vatrogasci

Shutterstock

 

 

Rizikujući i svoje živote, oni su smireno evakuisali splav koji je sve više tonuo i tako sprečili tragediju. Kada su deca bila na sigurnom, postarali su se da na sigurnom budu i njihovi bicikli, tako da je konačni bilans spasenih za taj dan bio: tri momka, jedna devojka i četiri bicikla. Posle spasavanja, oni su zbrinuta u policijskoj ispostavi Stari grad Policijske uprave u Novom Sadu. 

 

Potresan susret s roditeljima

Lalić i Puač kažu da im je ovo bio prvi put da se profesionalno susreću s vodom, ali da nijednog trenutka nisu razmišljali da li treba da priteknu u pomoć.

- Mladići i devojka nisu ni bili svesni opasnosti u kojoj su se našli, a susret sa roditeljima je bio strašniji od potencijalnog stradanja! Njima je trebalo objasniti da su se našli u veoma opasnoj situaciji - kaže Puač. 

 

Splav od buradi i dasaka počeo da tone!

Splav se, prema rečima Nikole Lalića, sastojao od dasaka stavljenih preko četiri bureta, koja su već tonula!

- Iskreno, ne znam ni da vam kažem šta je to bilo. Oni uopšte nisu bili obezbeđeni i zato smo požurili da vežemo naš čamac za to njihovo plovilo - objašnjava policajac Lalić.