Duško Šarić kaže da krunski svedok masno laže
Masanori Jošida
Duško Šarić kaže da krunski svedok masno laže

Masanori Jošida

Sud utvrdio da je Duško Šarić neosnovano bio pritvoren, Foto: Masanori Jošida/Alo

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je država obavezna da Dušku Šariću isplati 103.000 evra, plus kamatu, kao i da mu nadoknadi troškove postupka, oko 1.000 evra.

„U vreme određivanja pritvora, tužilac je bio porodičan čovek, otac dvoje dece, a ranije nije osuđivan. Posle dve i po godine boravka u pritvoru, supruga je ostavila tužioca i razveli su se. U kaznenoj evidenciji ne postoje podaci o eventualnoj osuđivanosti Duška Šarića. Dalje je utvrđeno da je tužilac pre lišenja slobode uživao dobar ugled u svojoj sredini, a da su se odnosi sredine prema njemu nakon lišenja slobode promenili“, konstatuje se u presudi.

Darko Šarić

E stock

Dostavio dokaze sudu navodećio da je legalno stekao 22 miliona evra, Darko Šarić, Foto: E stock

Podsetimo, Duška Šarića i Jovicu Lončara je Apelacioni sud u Podgorici oslobodio u septembru 2017. optužbe za pranje 19,2 miliona evra, navodno stečenih od šverca narkotika. Nedavno je presuđeno i da Lončaru bude isplaćena odšteta od 106.200 evra.

Takođe, juče je u Specijalnom sudu u Beogradu, u nastavku suđenja Darku Šariću (47), koji se sa još 17 osoba tereti za pranje 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina, naloženo dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je Šarić novac stekao legalnim putem.

Među dostavljenim dokazima koje je sudsko veće Siniše Petrovića prihvatilo su dokumenta o poslovanju optuženih i njihovih firmi, a koja su predložili advokati optuženih Darka Šarića, Andrije Krlovića, Radovana Štrpca i Bobana Stojiljkovića.

-Sudsko veće smatra da novi dokazi mogu dovesti do rasvetljavanja ovog slučaja. Pretežniji je sam značaj činjeničnih dokaza zakasnelog dostavljanja dokaza -objasnio je sudija Petrović.

On je dodao je da će ova dokumentacija biti dostavljena sudskim veštacima na dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje, koji su dužni da se u roku od 20 dana izjasne.

Suđenje se nastavlja 24. juna.