Dušku paprena odšteta, Darka veštače!

D. Ćuruvija | vesti 2019-05-18 18:31:29 2019-05-18 18:31:29

Crna Gora dužna je da Dušku Šariću isplati paprenu odštetu na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog pritvora od 15. novembra 2010. do 23. aprila 2014. godine!

Masanori Jošida

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je država obavezna da Dušku Šariću isplati 103.000 evra, plus kamatu, kao i da mu nadoknadi troškove postupka, oko 1.000 evra.

„U vreme određivanja pritvora, tužilac je bio porodičan čovek, otac dvoje dece, a ranije nije osuđivan. Posle dve i po godine boravka u pritvoru, supruga je ostavila tužioca i razveli su se. U kaznenoj evidenciji ne postoje podaci o eventualnoj osuđivanosti Duška Šarića. Dalje je utvrđeno da je tužilac pre lišenja slobode uživao dobar ugled u svojoj sredini, a da su se odnosi sredine prema njemu nakon lišenja slobode promenili“, konstatuje se u presudi.

Podsetimo, Duška Šarića i Jovicu Lončara je Apelacioni sud u Podgorici oslobodio u septembru 2017. optužbe za pranje 19,2 miliona evra, navodno stečenih od šverca narkotika. Nedavno je presuđeno i da Lončaru bude isplaćena odšteta od 106.200 evra.

Takođe, juče je u Specijalnom sudu u Beogradu, u nastavku suđenja Darku Šariću (47), koji se sa još 17 osoba tereti za pranje 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina, naloženo dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je Šarić novac stekao legalnim putem.

Među dostavljenim dokazima koje je sudsko veće Siniše Petrovića prihvatilo su dokumenta o poslovanju optuženih i njihovih firmi, a koja su predložili advokati optuženih Darka Šarića, Andrije Krlovića, Radovana Štrpca i Bobana Stojiljkovića.

-Sudsko veće smatra da novi dokazi mogu dovesti do rasvetljavanja ovog slučaja. Pretežniji je sam značaj činjeničnih dokaza zakasnelog dostavljanja dokaza -objasnio je sudija Petrović.

On je dodao je da će ova dokumentacija biti dostavljena sudskim veštacima na dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje, koji su dužni da se u roku od 20 dana izjasne.

Suđenje se nastavlja 24. juna.

Expand player
Pogledajte više