vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca

Tanjug

vrtić, deca, Foto: Tanjug

Devojčica je, prema rečima vaspitačica, zaspala sa ostalom decom i nije se probudila. Posle tragedije koja se dogodila u njihovom vrtiću zaposleni su zanemeli od bola. U domu porodice Vasić, koja je vlasnik vrtića, samo su spustili slušalicu.

Kako objašnjava pedijatar dr Ida Jovanović, iznenadna smrt odojčeta ili smrt u kolevci, kako se još zove, javlja se u prvoj godini deteta i dobro je poznat fenomen u medicini.

- Do iznenadne smrti najčešće dolazi tokom spavanja, a ovakva deca su, na prvi pogled, potpuno zdrava. Međutim, ne može dete koje je zdravo tek tako da umre. Najčešće se kao razlog pojavljuje neki genetski poremećaj koji se teško detektuje. Okidač mogu da budu promene u koncentraciji elektrolita. Mozak ima fantastičan centar za regulaciju osnovnih vitalnih parametara, kao što su rad srca i disanje. Kod takve dece smatra se da dolazi do poremećaja na tom nivou - rekla je dr Jovanović.

Češće kod dečaka

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa uglavnom decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka u zimskom periodu, kod dece koja ne sisaju, kod beba koje koriste cucle i događa se najčešće u uzrastu od četvrtog do šestog meseca života.

Preporučujemo:

Problem je što za ovakva stanja ne postoje simptomi koji bi eventualno upozorili roditelje da nešto nije u redu.

- Za ovaj uzrast apsolutno nema nikakvih simptoma. Jednostavno dođe do promena u tom još nezrelom sistemu funkcionisanja mozga, zbog čega dolazi do vegetativne nestabilnosti, koja dovodi do fatalnog ishoda. Treba napomenuti da, ukoliko je roditeljima jedno dete preminulo na ovakav način, postoji šansa da se to dogodi i sa drugim detetom. U takvim situacijma u svetu se koriste specijalne čarapice-senzori, koje jave da li dete tokom noći prestaje da diše, a uzrok toga mora da utvrdi lekar - zaključuje ona.

Gradska inspekcija u petak je bila u vrtiću da bi se utvrdilo da li je eventualno bilo nekih propusta u radu.

Četiri smrti za četiri godine

Smrt devojčice u zemunskom vrtiću, nažalost, četvrta je smrt mališana u Srbiji za poslednje četiri godine usled sindroma iznenadne smrti. Pre dve godine na isti način je preminula petomesečna devojčica B. D. iz Vrčina. Slična tragedija dogodila se i 2016, kada je u vrtiću "Dečji lug" u Malom Mokrom Lugu preminuo dvogodišnji Mateja Minić. Dečak koji je prošao sve sistematske preglede i koji je, prema rečima očajnih roditelja, potpuno zdrav zaspao u vrtiću sa ostalom decom i jednostavno se nije probudio. Veštaci Instituta za sudsku medicinu utvrdili su da je do smrti malenog Mateje došlo prirodnim, nenasilnim putem, usled akutnog zapaljenja srčanog mišića.

Pre tri godine u stanu na Vračaru iznenada je preminuo trogodišnji sin glumca Srđana Žike Todorovića. Kako je kasnije ispričala dečakova majka Ana, mališan je legao da spava i kad je prišla da ga probudi, videla je da ne diše, a da su mu usta modra. Dok je ona pokušavala da probudi dete, muž je pozvao Hitnu pomoć. Nažalost, lekari su samo mogli da konstatuju smrt dečaka.

Saveti za roditelje

- Dete treba da spava na leđima, na tvrđoj podlozi, odnosno dušeku

- Soba u kojoj dete spava mora da bude provetrena, odnosno s dovoljno kiseonika

- Skloniti iz kreveca plišane igračke ili tapacirane ogradice koje ne dozvoljavaju cirkulaciju vazduha

- Nije preporučljivo da dete spava u istom krevetu sa roditeljima, već u svom krevecu, ali u istoj sobi sa tatom i mamom

- Dojenje bebe dobra je prevencija protiv sindroma iznenadne smrti odojčeta

- Izbegavati da dete spava sa cuclom u ustima

Pročitajte još: