Igor Vaclavić hapšenje
Alo!
Igor Vaclavić hapšenje

Alo!

Igor Vaclavić hapšenje, Foto: Alo!

Igoru Vaclaviću (38), poznatijem kao Igor Rus, juče je u Španiji počelo suđenje zbog pokušaja ubistva dva farmera 2017. godine. U sud je ušao okružen španskim specijalcima, nasmejan i smiren, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije iz oklopnog kaveza specijalno napravljenog za njega hladnokrvno priznao da je upucao dve osobe i da je oružje ilegalno uneo bežeći iz Italije.

Na suđenju se pojavio posle devet sati u farmerkama, patikama i crnoj teksas jakni, ispod koje je imao bež džemper. U zgradu suda stigao je nasmejan, mašući brojnim foto-reporterima koji su ga čekali pred vratima sudnice. Odmah je smešten u kavez čija izrada je koštala 7.000 evra jer Španci nisu želeli da rizikuju da tako opasan zatvorenik svedoči u sudnici koja nije dovoljno bezbedna.

On je rekao da ne želi da odgovara na sva pojedinačna pitanja, ali je u kratkoj izjavi opisao kako se odvijala pucnjava na dva farmera usred planine 5. decembra 2017, kao i to kako je dospeo u Španiju.

- Bio sam sakriven u seoskoj kući jedne od žrtava kada sam primetio da mi se približavaju dve osobe, vlasnik i bravar, koji su došli da poprave bravu na vratima, tada sam počeo da puca na njih - rekao je Igor Rus.

Igor Vaclavić

Facebook

Igor Vaclavić, Foto: Facebook

Upitan da li su ga farmeri na koje je pucao napali, rekao je da nisu.

- Da su me samo dodirnuli, sada ne bi sedeli ovde, ubio bih ih. Živi su jer nisam želeo da ih ubijem, već samo da ih uplašim - ispričao je Igor.

Oružje koje je imao kod sebe doneo je iz Italije, odakle je pobegao nekoliko meseci ranije jer je i tamo ubio dve osobe, zbog čega ga u toj zemlji čeka doživotna kazna.

- U Španiju sam ušao 21. septembra 2017. Sakrio sam se na planini Teruel, u okolini Albalate del Arzobispo, u seoskim kućama, odakle sam krao hranu, piće i odeću, a gde se i dogodio pokušaj ubistva dva farmera - dodao je optuženi.

Inače, devet dana nakon pokušaja ubistva dva farmera u Španiji, on je ubio i dvojicu pripadnika španske civilne garde i stočara na jednoj farmi, a za to mu suđenje počinje ovog proleća. Sada mu preti skoro 23 godine zatvora zbog pokušaja ubistva dva farmera, kao i ilegalnog posedovanja oružja, a tužilaštvo od njega traži da porodicama žrtava isplati 116.000 evra.