Kanarska ostrva, Ekvador, kokain, Kolumbija
EPA
Kanarska ostrva, Ekvador, kokain, Kolumbija

EPA

Gotovo 90 procenata kokaina, koji ide iz Juzne Amerike ka Evropi krijumčari se u kontejnerima na velikim trgovačkim brodovima Foto: EPA

Prema tom izveštaju, balkanske mafije su se ujedinile zbog profita i koriste svoje veze kako bi prenosili robu i plasirali je dalje na tržište. Oni se snalaze na razne načine i u konstantnoj su potrazi za novom zemljom iz koje mogu nesmetano da švercuju drogu. Zato im je novo sedište u Ekvadoru, gde su počeli da preuzimaju prevlast - navodi se u istraživanju koje su sprovele posebne grupe karabinjera u Italiji i Opservatorija za organizovani kriminal Univerziteta za studije u Milanu.

Pročitajte još:

Jedna od prednosti zašto je izbor baš pao na Ekvador jeste da za ulazak u tu zemlju Evropljanima ne treba viza.

Tužitelj Cesar Pena Moran bio je zadužen za istragu usmerenu protiv ove mafije, koja se zove "operacija Balkan". On tvrdi da ove grupe neprimetno rade i da se čuje za njih samo kada se desi sukob, koji se obično završi smrću.

- U tržnom centru "Plaza navona" u četvrti La Puntila u gradu Samborondon 21. jula ubijen je Saša Spasić (56). Ustanovljeno je da je on četiri meseca boravio u Ekvadoru. Pretresom njegovog stana pronađena su dokumenta i slike koji svedoče o trgovini drogom. Zbog toga se sumnja da je Spasićevo ubistvo rezultat borbe za teritoriju za trgovinu drogom ili za poravnanje računa, kao i za osvetu između pripadnika ovih grupa - naveo je Pena u svom izveštaju.

Kanarska ostrva, Ekvador, kokain, Kolumbija

EPA

Kanarska ostrva, Ekvador, kokain, Kolumbija, Foto: EPA

On je objasnio da kriminalci u Ekvador dolaze s malim profitom i otvaraju zanatske radnje ili glume turiste, pa dolaze s porodicom.

- Kriminalci se trude da ne upadaju u oči. Stacioniraju se oko luka i posle završetka pregovora vraćaju se u svoje zemlje. Dva Balkanca su u maju 2019. ubijena u svojoj berbernici. Istraga je pokazala da im je radnja bila samo paravan za šverc narkotika. Tad su pronađeni njihovi milionski računi, a istragom se došlo podataka da su oni u Ekvador doputovali preko Egipta. Berbernica im je služila za pokriće, a u stvarnosti su ugovarali kupovinu velike količine droge, koji su morskim putem slati za Evropu. Ustanovljeno je da rade za balkansku mafiju u koju su uključeni Albanci iz Albanije i sa Kosova, Crnogorci i Srbi, a njihov posao je bio da obezbede bezbedan tranzit i posreduju pri kupovini droge - naveo je tužilac.

I prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOK), Ekvador je postao meka za balkanske kokainske bosove. Kako se navodi, ova zemlja je smeštena između Kolumbije i Perua, gde se proizvodi oko 90 odsto ukupne količine kokaina, a ekvadorske granice su okarakterisane kao slabe. Takođe se navodi da Ekvador ima blage zakone, kao i da nigde nije lakše da se promeni identitet i kupi lažni lični dokument.

Kanarska ostrva, Ekvador, kokain, Kolumbija

EPA

Granica Ekvadora iKolumbije Foto: EPA

- Cena je ostala gotovo ista. U Kolumbiji je kilogram kokaina 2.000 dolara, u Ekvadoru 4.000, a u Evropi se plaća čak 60.000 dolara - piše u izveštaju.

Kako navodi GI-TOK, u proteklih šest godina u Ekvadoru je uhapšeno 24 ljudi sa područja zapadnog Balkana. Iza brave je završilo 11 Albanaca, deset Srba, po jedan Crnogorac, Bosanac i muškarac sa Kosova i Metohije. U istom periodu ekvadorska policija je u svojim lukama zaplenila više od 70 tona kokaina, a trećina tog tovara bila namenjena evropskom tržištu. Međutim, navodi se da je to verovatno samo deset odsto onog što krene put Evrope.

Pročitajte još:

Najveća količina kokaina, gotovo 90 procenata, koja ide iz Južne Amerike ka Evropi krijumčari se u kontejnerima na velikim trgovačkim brodovima, čije je krajnje odredište jedna od evropskih luka poput - Antverpena u Belgiji, Alhesirasa u Španiji, Lavra u Francuskoj, Roterdama u Holandiji i Hamburga u Nemačkoj.

Grupa „Amerika“ specijalizovana za logistiku i transport

U izveštaju GI-TOK navodi se da na tlu Južne Amerike ozbiljno deluje organizovana kriminalna grupa „Amerika“, koja se specijalizovala, kako se navodi, za logistiku i transport kokaina i heroina od Kolumbije, Severne Amerike i Evrope i do tih destinacija. Grupom je rukovodio Mile Majk Miljanić, a desna ruka bio mu je Zoran Jakšić. On je u julu 2016. uhapšen u Peruu i optužen da je drogu prenosio iz Južne Amerike u Evropu. Istražitelji su rekli da imaju dokaze da je Jakšić stvorio kriminalnu strukturu za nabavku kokaina u Peruu i Ekvadoru.

.

Saveznici na Siciliji

Balkanska mafija našla je važne saveznike na Siciliji i Kalabriji, u južnim regionima Italije, ne samo zbog velike količine droge koju mogu da plasiraju na tržište već i zbog nasilja koje mogu primeniti. Međunarodne studije ističu da su prve narko-kriminalne bande na balkanskom poluostrvu stvorile vojska ili paravojne snage koje su se borile u bivšoj Jugoslaviji. Iz tog razloga milanska opservatorija za organizovani kriminal identifikuje ovu mafiju kao „nasleđe građanskog rata“, koji je nastao u različito vreme, između 1991. i 2001. godine. Ovaj entitet otkriva da su u Južnoj Americi takođe upali u lokalne kartele i bande.

.

Pročitajte još: