LEKARI VADILI VENE IZ NOGU, KAKO BI JOJ SAČUVALI RUKU Doktor otkriva nove detalje operacije i problem oporavka!

Oporavak teško povređene voditeljke Dee Đurđević usko je povezan sa oporavkom pokidanih živaca amputirane ruke.

 

Dea Đurđević
Dea Đurđević, Foto: Printscreen

Ovo je rekao profesor doktor Čedomir Vučetić, mikrohirurg i načelnik odeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, koji je zajedno sa timom lekatra uspešno operisao teško povređenu voditeljku.

- Sama povreda je izuzetno teška i po mehanizmu i po načinu povređivanja. Ovo je tip povrede koji pravi velika oštećenja i dovodi u pitanje da li je uopšte moguće da se sačuva ekstremitet. U ovom slučaju konkretno, to je čupanje i gnječenje. To čupanje znači da je zona povrede koja je kod posekotine u milimetrima, ovde u desetinama centimetara, praktično ceo ekstremitet - rekao je prof. Vučetić, koji je sa prof. Markom Bumbaširevićem spasio Deinu ruku.

Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, jeste to što je veliki segment amputiran, cela nadlaktica.

- S obzirom na to da se radi o amputaciji u tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno osam sati) uspostavi cirkulacija. Pacijentkinja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako da je operacija trajala nekih pet sati - rekao je prof. Vučetić.

Mladen Mijatović, Dea Đurđević
Mladen Mijatović, Dea Đurđević, Foto: Printscreen Instagram

- Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i od urađene rekonstrukcije. Recimo, kod oštro presečenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže. Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su ligamenti živci i krvni sudovi - rekao je on.

- Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajne nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak, koji će trajati više meseci, ako ne i godinu dana- rekao je prof. Vučetić.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi