Imao ulogu pomagača, a osuđen za ubistvo: Živko Kovačević
Privatna arhiva
Imao ulogu pomagača, a osuđen za ubistvo: Živko Kovačević

Privatna arhiva

Imao ulogu pomagača, a osuđen za ubistvo: Živko Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Sud je utvrdio da su njih dvojica 27. jula 2010. u selu Gornja Crvica kod Bajine Bašte, u kasnim večernjim satima, presreli Dragoša u njegovom dvorištu, krvnički ga pretukli i ubili jednim hicem ispaljenim iz pištolja u vrat. Oteli su mu torbu u kojoj je bilo 1.500 evra i 100.000 dinara, 1.000 konvertibilnih maraka, 500 dolara i 500 švajcarskih franaka, čija je ukupna vrednost bila 391.000 dinara. Ko je povukao obarač - Kovačević ili Petrović - sud nije mogao da utvrdi. Presuda Višeg suda u Užicu, koju je izrekla sudija Biljana Tomović, ima 64 strane, a na 34. strani se navodi da su prilikom uviđaja pronađeni samo jedna čaura i zrno pištoljskog metaka i da nema dokaza da su bila dva pucnja.

DNK nalaz: Nema tragova Živka Kovačevića

Privatna arhiva

DNK nalaz: Nema tragova Živka Kovačevića, Foto: Privatna arhiva

 

- Nisu nađeni materijalni dokazi koji bi Kovačevića i Petrovića povezali sa neposrednim napadom na Dragoša Simića i njegovim ubistvom - navodi se u obrazloženju presude.

Naručio pljačku da zaplaši

Dragoša Borivoje Stojić (38) iz Surčina, koji je Kovačevića i Petrovića odvezao u Gornju Crvicu, dobio je šest godina, a ista kazna je izrečena i Valjevcu Milanu Vasiljeviću (41) zbog podstrekivanja na razbojništvo. Inicijator je bio Milojko Čvrkić (51) iz Bajine Bašte, vlasnik menjačnice, koja je od Dragoševe bila udaljena svega 300 metara. On je zbog podstrekivanja osuđen na sedam godina. Milojko je tvrdio da nije imao nameru da Dragoš bude ubijen, već samo zaplašen.

Porodica Živka Kovačevića u razgovoru za „Alo!“ tvrdi da se on našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu i da je presuda prekoračila optužnicu, jer ga tužilaštvo nije teretilo da je nosio pištolj sa bojevom municijom, niti da je ispalio projektil koji je Simiću naneo smrtonosnu povredu, već da je bio zadužen za pomoć glavnim akterima pljačke.


Angelina Damjanović, majka osuđenog Živka Kovačevića, moli sve očevice nemilog događaja da se jave redakciji „Alo!“ i pomognu da se ovaj slučaj u ponovljenom postupku rasvetli do kraja.


- Ako je neko ubio nekoga, razumem da treba da bude kažnjen, ali ne razumem da neko bude osuđen bez dokaza. Na mestu napada nije nađena krv mog sina, niti bilo koji trag koji bi potvrdio da je umešan u napad. Otisak dlana nađen na Simićevom automobilu ne poklapa se sa njegovim. Nemoguće je da nije nađena nijedna dlaka niti dermalna papila koja bi potvrdila da je bio tamo. Dragoš je, po opisu svedoka, bio fizički jak. Suprotstavio se napadačima, što znači da bi na mestu napada morao da ostane neki trag. Nekoliko puta tokom suđenja rađeni su DNK testovi, ali se otisci mog sina i tragovi sa lica mesta nisu poklopili - tvrdi Živkova majka Angelina i dodaje da je ceo slučaj baziran isključivo na jednoj izjavi Borivoja Stojića, koji je imao ulogu vozača.

Mišljenje stručnjaka

Privatna arhiva

Mišljenje stručnjaka potvrđuje da je osuđen bez dokaza , Foto: Privatna arhiva

 

- Borivoje Stojić je navodno u policiji izjavio da mu je moj sin prilikom ulaska u automobil neposredno posle pljačke tobože rekao „da je došlo do tuče i da je bilo krvi“, što je sud uzeo kao odlučujuću činjenicu za osudu. Sin mi je ispričao da mu se Stojić prilikom vožnje od zatvora do suda pravdao „da se uplašio i da je morao to da izjavi, navodno na zahtev tužioca“. Odbrana je insistirala da on bude neposredno saslušan na sudu, ali to nije prihvaćeno - ogorčeno kaže majka i apeluje na sve koji imaju saznanja o ovom događaju da se jave zarad istine.

Kuma ubila griža svesti

Pištolj „sig sauer“, za koji se sumnjalo da je upotrebljen prilikom ubistva Dragoša Simića, pronađen je u stanu Žanka Zuvića, kuma Živka Kovačevića, koji je ubrzo posle toga izvršio samoubistvo. - Žankova devojka je bila prisutna kada su ga hapsili. Ona je na suđenju izjavila da je on tada pokazao četiri prsta, gestikulirajući da ga čeka robija od 40 godina. Nije hteo da prizna ko je sa njim učestvovao u napadu. Verovatno ga je grizla savest i na kraju je digao ruku na sebe. Međutim, sud se time nije bavio, niti je tragove sa mesta zločina upoređivao sa njegovim otiscima - kaže Angelina Damjanović.