Skole
Ilustracija
Skole, Foto: Ilustracija

U petak uveče ubijeni Zoran Uskoković (22), kako se sumnja, platio je životom to što je sin Zorana Uskokovića Skoleta, likvidiranog u aprilu 2000, navodnog naručioca ubistva Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega je i ubijen.

Skoletov sin koji je u trenutku očeve likvidacije imao samo dve godine nije imao dosije u policiji i najverovatnije je nova žrtva "zemunskog klana", čiji su se pripadnici, navodno, na Arkanovom grobu zakleli da će ga osvetiti ne samo ubistvom Skoleta nego su dali i zavet da će udariti i na njegove najbliže i ono najsvetije.

Iz Nemačke navodio Arkanove ubice

Gagi Nikolić je pre nekoliko godina opisao Skoletov udeo u zločinu, rekavši da su se on i njegov kum Gavrić nekoliko meseci pre Arkanovog ubistva tim povodom našli sa Skoletom u restoranu u Rakovici, nakon čega su njih dvojica počela da prate Arkana da bi ga Gavrić likvidirao. Istom prilikom Gagi je ispričao i da su Arkana često čekali na Autokomandi, gde je prvobitno trebalo da bude ubijen, kao i da su više puta za njim išli u hotel "Interkontinental", ali su tu lokaciju smatrali nepodobnom. Gagi je tvrdio da ga je Skole iz Nemačke zvao naizmenično s Brankom Jevtovićem Jorgom i instruirao u vezi s Arkanovom likvidacijom.

- "Zemunci" su uporni u svemu što zacrtaju, a likvidaciju Skoletovog sina su dugo planirali, ali su čekali pravi trenutak. Nije slučajno što su ga ubili odmah posle godišnjice smrti Arkana. Skole je izdao klan i zato se njemu ubistvo ne prašta. On je jedno vreme, zapravo, bio blizak Ražnatoviću, ali su se zbog fudbalskog transfera Nikole Lazetića navodno sukobili i njihovo prijateljstvo je puklo. Iako Skole nije direktno učestvovao u pucnjavi, trojica aktera zločina Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani s njim - kaže dobro upućen u dešavanja u podzemlju tog vremena.

Mrtvog mladića su u subotu ujutru oko pola šest kod supermarketa u Borskoj ulici na Miljakovcu brdu našli radnici pekare koja dostavlja hleb supermarketu i radnici tog marketa koji su došli do rampe da preuzmu robu. Međutim, prema rečima stanara tog dela grada koji su čuli pucnjavu, mlađi Uskoković je ubijen pola sata pre ponoći, a ubio ga je muškarac maskiran u starca.

Skole likvidiran u filmskoj jurnjavi

Kontroverzni biznismen Zoran Uskoković Skole i navodni vođa miljakovačke ekipe ubijen je 27. aprila 2000. u filmskoj poteri u beogradskom naselju Vidikovac. S njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović. Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz audija u pokretu. Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vatri pošto se sve odigravalo oko 16 sati.

- To oko Arkana "zemunci" nisu praštali nikom - rekao je svojevremeno Zoran Branković Lepi, navodeći da su Skoleta ubili posle više pokušaja. Dva dana pre nego je ubijen, na ulaz u Skoletovu zgradu u naselju Cerak, gde je tada živeo sa suprugom i dvoje dece, postavljen je snažan eksploziv. Jaka detonacija odjeknula je sat posle ponoći i tada su popucala sva stakla na prozorima stanara, osim na Skoletovim jer su navodno bila blindirana.

Pored Skoleta, ubijeni su i njegovi saradnici i prijatelji: Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda, Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja.

- Napadač je sačekao žrtvu da se parkira i izađe iz audija. Čim je izašao i krenuo prema zgradi u kojoj je živeo s majkom i očuhom, krenuo mu je u susret. Ubica je bio maskiran i glumio je starca sa štapom koji se polako kretao. Kad su se mimoišli, napadač je s leđa prišao Zoranu i pucao mu u glavu. Na mestu pucnjave su pronađene dve čaure, pa se pretpostavlja da je ubica dva puta pucao u glavu. Mladić je na mestu ostao mrtav, a napadač je pobegao - kaže izvor blizak istrazi, koja je u toku, a koja do sada ne ukazuje na bilo kakvu drugu pozadinu ubistva.

Nikad nije priznao

Zoran Uskoković Skole je mesec dana pred smrt negirao da ima bilo kakve veze s Arkanovim ubistvom:

- Imali smo zajedničke poslove, bili smo dobri prijatelji. Kada je Arkan ubijen, zvao sam Cecu da izjavim saučešće i dao čitulju. Niko od uhapšenih za ubistvo me nije pomenuo niti su me tražili iz policije.

- Zoran je važio za mirnog dečka koji se nije eksponirao i pričao okolo čiji je sin. Bio je lafčina, najbolji brat na svetu, harizmatičan... Ni na kog ne sumnjamo, nije bio uopšte u tom svetu - kroz suze kazuje Anđela, sestra ubijenog mladića.


Mladić bio omiljen u društvu

Ubijeni mladi Zoran Uskoković se u javnosti ni po čemu nije razlikovao od vršnjaka, a na Fejsbuku u tinejdžerskim danima ostavio je status koji sada privlači pažnju: "Vadim prangije, nekog ću da roknem", citirajući stihove iz rep pesme, što može da se tumači kao poruka upućena nekome. Međutim, drugari ubijenog mladića rekli su nam da je bio dobar drug i da se nije bavio kriminalnim radnjama, kao i da su ga devojke obožavale. Ističu da su užasnuti i pogođeni zbog njegovog ubistva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ: