Dejana Draškić sa sinom
Facebook
Dejana Draškić sa sinom

Facebook

Dejana Draškić sa sinom, Foto: Facebook

U osnovnoj školi “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli danas su bili prosvetni inspektori, ali nije poznato da li njihov dolazak ima veze sa slučajem dečaka G. N, koji, prema tvrdnjama njegove majke, godinama trpi vršnjačko nasilje.

Pročitajte još:

Da li dolazak prosvetnih inspektora ima veze sa tim slučajem - u školi nisu mogli ni da potvrde, ni da demantuju. Direktorka će se oglasiti u ponedeljak, nakon sastanka sa koordinatorom Tima Ministarstva prosvete za zaštitu od nasilja i Školske uprave, najavili su u toj školi.

- Direktorka je trenutno na sastanku sa prosvetnim inspektorima. Zvanično ćemo se kao Škola, oglasiti u ponedeljak, kada će direktorka dati izjavu. Do tada, nećemo davati izjave medijima - rekli su u toj školi.

Vršnjačko nasilje nad trinaesetogodišnim dečakom G. N. počelo je pre nekoliko godina, a kulminiralo je prošle godine, kada su ga trojica dečaka pretukla na igralištu bačkotopolske gimnazije. Dečakova majka Dejana Draškić kaže da je dete dolazilo kući u suzama, molilo je da ne ide više u školu, počeo da se povlači u sebe i da muca.

Majka kaže da je njen sin od početka školovanja bio žrtva nasilja, te da je zbog toga promenio i školu, te iz Osnovne škole “Nikola Tesla” prebačen u OŠ “Čaki Lajoš”. Nasilje je, tvrdi, i u toj školi nastavljeno. Draškić je, inače, samohrana majka, koja se nalazi u invalidskim kolicima.

Osim G. N. ona ima još dvoje malaoletne dece, devojčicu i dečaka, sa Daunovim sindromom.

Ona kaže da je situacija kulminirala prošle godine, kada su njenog sina pretukla dvojica dečaka u školskom dvorištu, kada je sa njim bila i njegova sestra. Tada su lekari utvrdili da ima hematom na potkolenici, crvenilo, nekoliko otoka, te utvrdili da je dečak pretrpeo stres, da ima bolove i nagon za povraćanjem.

Slučaj je prijavljen policiji.

Preporučujemo još:

- Bojim se za sinovljevu bezbednost baš zbog toga što je odluka od januara meseca Višeg javnog tužilaštva Subotice takva kakva jeste. Samo protiv dvojice mladića će biti podneta prekršajna prijava, jer kažu da se nisu stekli elementi krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Strah me da mu opet nešto ne urade, sad su im odrešene ruke - kaže ova samohrana majka.

Zbog ovog slučaja oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je apelovala na sve nadležne institucije da odmah preduzmu sve raspoložive mere.

- Ne ulazeći u odluku tužilaštva povodom nasilja koje je dečak pretrpeo od učenika škole koju pohađa, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju je očigledno da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Stigmatizacija i isključivanje dece zbog njihovog imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva može dovesti do ozbiljnog problema u njihovom daljem odrastanju, razvoju i socijalizaciji - navodi poverenica Janković.

Poverenica upozorava da se može zaključiti da su i drugi članovi porodice izloženi diskriminaciji, jer majka dečaka, koja je i sama godinama bila u invalidskim kolicima, navodi da je sprečena da radi zato što brine o devetogodišnjem sinu koji živi sa Daunovim sindromom.