Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

epa/Andrej Čukić

Darko Šarić izjavio da mu pakuju postupak, Foto: EPA/Andrej Čukić

Advokat Dejan Lazarević, branilac Darka Šarića (49), optuženog za navodno pranje 22 miliona evra, zatražio je na jučerašnjem suđenju izuzeće zamenika javnog tužioca Saše Ivanića, za koga tvrdi da je prikrio dokaze protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića Jokse (49), koje terete za pokušaj ubistva Gorana Nikolaševića (51)! On je naveo da je pred Višim javnim tužilaštvom u Valjevu pokrenut postupak posle prijave Nikolaševića da ga je Dalibor Ristić zvani Daba (48) iz Loznice, obavestio da su mu Joksović i Saša Cvetinović iz Beograda ponudili da ubije Nikolaševića.

Kako je naveo, da bi se prikrile kriminalne rabote Joksovića, Šarić je lažno okrivljen da je organizator grupe sa Milanom Lazarevićem zvanim Laza Bombaš iz Valjeva.

- Sumnjamo u pristrasnost, jer po mojim saznanjima koja sam dobio 26. maja, Saša Ivanić je sa Joksovićem kod tužioca za organizovani kriminal izdejstvovao pokretanje novog postupka protiv Šarića za organizovanje kriminalne grupe i sprečavanje i ometanje dokazivanja, a sve da bi zaštitili svedoka saradnika Joksovića da odgovara za pokušaj ubistva - rekao je Lazarević.

Nebojša Joksović

Alo/Privatna arhiva

Optužuju ga da je naručio ubistvo bivšeg saradnika kako ne bi svedočio protiv njega, Nebojša Joksović, Foto: Alo/Privatna arhiva

On je u sudu pročitao i izjavu koju je u policiji dao Ristić, koji tvrdi da ga je lično Joksović angažovao da podmetne bombu pod automobil Nikolaševića.

- Bio sam prisutan kada su planirali likvidaciju u štampariji kod Jokse. Vrbovali su mene lično da to uradim, što sam i posle njihovih insistiranja odbio da učinim. Kod Cvetinovića u kući sam svojim očima video eksplozivnu napravu. Ovaj događaj me je prilično uznemirio i zato sam sve to morao da prijavim inspektoru UBPOK-a iz Loznice koji je dalje reagovao i informaciju prosledio kako bi sprečili likvidaciju Nikolaševića. Joksović mi je dao sve instrukcije po pitanju Nikolaševića, gde stanuje, šta vozi, broj tablica automobila. Ja sam bezbroj puta dolazio u Joksovićevu firmu i bili smo bliski, zato mi je on i ponudio da poturim eksplozivnu napravu pod automobil Nikolaševića. U toku tih razgovora sa Joksovićem i Sašom dali su mi revolver „magnum 357“ da mi se nađe za svaki slučaj, jer su bili ubeđeni da ću ja prihvatiti likvidaciju Nikolaševića - ispričao je u policiji Ristić.

Goran Nikolašević

Nenad Vujanović, Alo

Goran Nikolašević naveo da su pod njegov auto trebali da mu postave bombu,, Foto: Nenad Vujanović/ Alo

-Kada je Saša izašao iz 29. novembra, pozvao me je na telefon i našli smo se na njegovu inicijativu, jer je rekao da je hitno. Tada je rekao da ima sumnju u mene, jer ja sam to jedino znao osim njega i Jokse. Ja sam to negirao i između ostalog Saša mi je rekao da ga je spasilo to što je Joksu obavestio neko iz policije i rekao da će raditi pretres moje kuće. Ja sam sam spravu posle Joksine dojave odmah sklonio iz kuće - napisao je Ristić u svojoj izjavi, koja je dostavljena policiji.

Izjava Dalibora Ristića

Privatna arhiva

Izjava Dalibora Ristića Dabe data u policiji, Foto: Privatna arhiva/prinskrin

 

Smetam mu jer sam razotkrio sva njegova krivična dela

Kako „Alo!“ saznaje, Nikolašević je u izjavi datoj 6. maja u PU Valjevo podneo krivičnu prijavu protiv Joksovića i Cvetinovića zbog pokušaja ubistva.

- U policiji u Valjevu su mi rekli da su došli do saznanja da mi se sprema likvidacija, tako što bi mi neko poturio eksplozivnu napravu pod automobil. Tada sam im rekao da jedini mogući naručilac može biti Joksović. Kao razlog naveo sam da sam mu velika smetnja na suđenju Darku Šarića u kojem u svojstvu svedoka iznosim sva njegova krivična dela, a svestan je da bi zbog toga mogao biti procesuiran. Jedno vreme sam se iz straha sklonio u Bosnu i Hercegovinu, a i danas imam psihičkih tegoba zbog toga - naveo je u izjavi Nikolašević, u koju je „Alo!“ imao uvid. 

Posle ovog otkrića, za reč u sudnici javio se i Šarić koji je potvrdio da je protiv njega podneta nova krivična prijava.

 - Vidite koliko se ovo pokvareno radi, montira mi se drugi postupak sa ljudima s kojima ni posredan ni neposredan kontakt nikada nisam imao! Vidite koliko se ovo pokvareno radi, jer ispada po toj njihovoj prijavi da sam ja šef tom Milanu Lazareviću, a znamo šta on sve radi. Nije mu dovoljno što mi je pokrao imovinu nego mi montira postupak - rekao je Šarić nazivajući Joksovića lopovom.

 

Dejan Lazarević

Vladimir Marković,Alo

Na merama, Dejan Lazarević, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

Šarićev advokat: „Prate mi i prisluškuju me!“

Advokat Dejan Lazarević je izjavio da ga duži vremenski period prate određene službe koje prisluškuju njegove razgovore.

- Napominjem da se već duži vremenski period od strane određenih službi vrši prisluškivanje mojih telefonskih razgovora, kao i da se sprovode mere tajnog praćenja i snimanja mene kao branioca Darka Šarića, a sve u cilju otkrivanja nekakvih kontakata i komunikacija na javnim mestima. Sve te radnje i postupci od strane službi naravno da nisu i neće doneti nikakve rezultate već će samo dokazati da Darko Šarić i njegovi branioci preduzimaju sve zakonom dozvoljene radnje u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja u krivičnom postupku koji se vodi protiv Darka Šarića. Naravno da se svim tim radnjama pokušava da izvrši pritisak na mene kao branioca Šarića da prestanem da utvrđujem istinu kojom bi se dokazalo sve ono što čini Joksović, kao i utvrđivanje svih neistina koje je Joksović izneo protiv Darka Šarića zarad dobijanja statusa svedoka saradnika - naveo je Lazarević u zahtevu za izuzeće tužioca.