Dejvid Korbet
Fejsbuk
Dejvid Korbet

Fejsbuk

Dejvid Korbet, Foto: Fejsbuk

Kako otkriva američki sajt "Buzzfeed News", Korbet je u ratom razorenom Jemenu šest meseci radio na zasad nepoznatim poslovima za "Spear Operations Group", koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati zarad visokorizičnih akcija ubistava islamističkih političkih lidera i politički angažovanih sveštenika.

Abraham Golan, direktor "Speara", početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Korbetom, koji je uhapšen već 31. januara. Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega je posetio našu zemlju, kao i detalje ovog slučaja.

PROČITAJTE JOŠ:

Američke "foke" i Američka ambasada su takođe, kako piše "Buzzfeed News", odbile da komentarišu slučaj. Štaviše, izvori "BuzzFeeda" kažu da je Korbet ambasadi uskratio ovlašćenje da otkriva bilo kakve detalje.

Ubistvo advokata Ognjanovića

Srpska policija je 6. februara saopštila da je Korbet uhapšen u Beogradu sa još trojicom srpskih državljana zbog nedozvoljenog nošenja oružja. Korbetov tadašnji advokat je bio Miša Ognjanović, koji je u aprilu za "BuzzFeed" izjavio da je američki specijalac uhapšen zbog posedovanja oružja koje nije ni funkcionisalo. Ognjanović je tada rekao da očekuje da će Korbet uskoro biti oslobođen.

Miša Ognjanović

Tanjug/Sava Radovanović

Miša Ognjanović, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, u junu ove godine tužilac je tražio zatvorsku kaznu od 12 godina za Korbeta i još trojicu uhapšenih srpskih državljana, čiji identitet nije objavljen. Mesec dana kasnije, 24. jula, sud je tražio da se optužnica dopuni sa još forenzičkih podataka o oružju.

Samo četiri dana kasnije, Miša Ognjanović je ubijen ispred svoje zgrade, pred sinom.

Uprkos sumnjivom tajmingu, kako piše "BuzzFeed", nema dokaza da je ubistvo Ognjanovića povezano sa Korbetom. Ognjanović je bio branilac i Slobodana Miloševića, te nekadašnjeg vođe zemunskog klana Luke Bojovića, kao i pojedinih pripadnika škaljarskog klana.

Pripadnik jedinice koja je likvidirala Bin Ladena

Korbet je, kako piše "BuzzFeed", poznat po nadimku "Prljavi" i dosad se borio u Iraku i Afganistanu, navela su tri različita izvora koja su upoznata sa njegovim vojnim dosijeom. Bio je pripadnik Tima 5 američkih "foka", od 2004. do 2007. godine, a potom je naredne tri godine bio pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca.

Osama Bin Laden

Profimedia

Osama Bin Laden, Foto: Profimedia

Pripadnici "foka", inače, sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU). Pored ostalog, upravo oni su locirali i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine u Pakistanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvor BuzzFeed-a otkrio je da je Korbet od 2012. godine rezervista u mornaričkoj jedinici Tim 17 i da po potrebi može dobiti pristup "top secret" informacijama američke vojske.

Diplomatski rat Rusije i SAD, somovi i ostala krupna riba

"BuzzFeed" navodi da "pojedine osobe upućene u Korbetov slučaj" spekulišu da je on možda pijun u diplomatskom ratu SAD i Rusije za uticaj u regionu. Američki sajt citira reči Jelene Milić, direktorke "Centra za evroatlantske studije" u Beogradu, da su neke srpske obaveštajne agencije pod velikim uticajem Moskve i da Rusi, možda, pritiskaju srpsku stranu da zadrži Korbeta iza rešetaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je svojevremeno da je "narod pametan" i zna da niko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako.

- Zamislite da vi nađete tipa iz tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu... - kazao je tada predsednik Vučić.