Toma Fila
Printscreen
Toma Fila

Printscreen

Toma Fila, Foto: Printscreen

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata, Toma Fila, kaže da, ako nema čvrstih materijalnih dokaza silovanja, na sudu će se sve svesti na reč žrtava i okrivljenog Miroslava Mike Aleksića, a tada dokazivanje ide znatno teže!

Veliki problem je i to, napominje Fila, što je od pojedinih silovanja i zlostavljanja do hapšenja profesora prošlo mnogo vremena. Fila zato ističe da u ovom slučaju treba sačekati da bude podignuta optužnica.

"Faza istrage je u toku i ne treba jurcati sa zaključcima. Treba videti da li će se dići optužnica i za koja sve dela i tek tada možemo da pričamo o slučaju. Kada se krivično delo silovanja i zlostavljanja prijavi posle izvesnog protoka vremena, dolazite u poziciju da, ako se i podigne optužnica, a optuženi sve negira, sudskom veću je jako teško da utvrdi ko govori istinu - žrtva ili optuženi. Naravno, tu će svoje mišljenje reći i veštaci psiholozi", kaže Toma Fila i dodaje:

"Moramo imati poverenje u institucije sistema. Znate, u sudu ne sede budale. To su profesionalci sa velikim životnim iskustvom, koji dobro znaju svoj posao. Oni ozbiljno posmatraju i cene sve što bude rečeno i na osnovu toga odlučuju da li je neko kriv ili nije..."

Upravo zbog toga Toma Fila je uveren da će ovakav sudski proces potrajati.

"Neće ovo ni slučajno biti brzo gotovo. Suđenje će trajati minimum dve godine jer će i sudije i tužioci imati mnogo posla...", procenjuje Fila.

S njim se slaže i advokat Saša Nikolić, bivši zamenik okružnog tužioca u Beogradu, koji kaže da će u ovom postupku odbrana Mike Aleksića od starta biti u prednosti.

"Tužilaštvo će imati veoma težak zadatak. Pošto se radi o slučajevima zlostavljanja koji su se desili pre više godina, biće veoma teško da se sve to i dokaže. U ovom trenutku, koliko mi je poznato iz medija, tu su samo izjave oštećenih, a nema konkretnih materijalnih dokaza. Pretpostavljam da će tužilaštvo naložiti njihovo psihološko veštačenje i eventualno saslušanje svedoka iz neposredne okoline žrtava", kaže Nikolić, koji naglašava da bi na odluku suda mogao da utiče i veći broj devojaka koje optužuju Aleksića.

"Ostaje da se vidi i da li će značajan broj izjava žrtava biti dovoljan za optuženje Aleksića. Po mom mišljenju, trenutno je odbrana u prednosti i smatram da je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević s pravom žustro reagovao kada je tražio izuzeće tužioca, jer postoji sumnja u njegovu pristrasnost, s obzirom na ogromnu medijsku pažnju koja prati ovaj slučaj. Jedan od osnovnih postulata prava kaže: 'Bolje pustiti sto krivih nego osuditi jednog nevinog'", kaže on.

Jedinstveni slučaj

Miroslav Mika Aleksić

screenshot

Miroslav Mika Aleksić, Foto: screenshot

I advokat Nebojša Perović smatra da će tužilaštvo u toku istrage protiv Mike Aleksića imati mnogo problema, jer će se na sudu teško dokazati optužbe.

"Krivična dela za koje se tereti Aleksić su među najtežim u moralnom smislu. Kako sam saznao iz medija, više žrtava silovanja je u pitanju, neke su ranije zlostavljane, a neke u skorijem periodu. Kod tih 'skorijih žrtava' je, osim njihovog svedočenja, moguće naći i neke druge dokaze, u smislu svedoka i slično. Moram istaći da se, bez obzira na težinu krivičnog dela, mora poštovati pretpostavka nevinosti iako se radi o dosad jedinstvenom slučaju na području Srbije. Verujem da će ovo suđenje biti praćeno kao u filmovima, ali samo dokazivanje biće izuzetno teško. Na tužilaštvu je sada veliki posao, a sud će, verujem, u skladu sa svim dokazima, bez obzira na raspoloženje javnosti, doneti pravilnu odluku", objasnio je Perović.

Mikin advokat: Tužilaštvo je pristrasno

Saslušanje bivše učenice (21) Miroslava Mike Aleksića koja ga je optužila za silovanje prekinuto je juče u Višem tužilaštvu nakon što je njegov branilac Zoran Jakovljević tražio izuzeće zamenice tužioca.

Milena Radulović

Alo! Nenad Vujanović

Milena Radulović, Foto: Alo! Nenad Vujanović

On je tvrdio da je Tužilaštvo pristrasno, jer mu u prethodna tri dana, kada su saslušane tri bivše Mikine učenice, nije omogućeno da im postavlja pitanja. Međutim, Jakovljevićev zahtev za izuzeće je odbijen i saslušanje je nastavljeno.

Sledeće nedelje se očekuje da iskaze daju još najmanje tri polaznice Aleksićeve škole glume koje su ga prijavile za seksualno zlostavljanje. U ovom trenutku nije poznato koliko će ih još tačno biti.

Podsetimo, Miroslav Aleksić je uhapšen u subotu, 16. januara, nakon što su ga glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić optužile da ih je seksualno zlostavljao dok su bile maloletne. Tim optužbama se pridružilo još skoro trideset devojaka i njihova saslušanja su u toku, dok je Aleksić u pritvoru. Za sada, tereti se za sedam krivičnih dela silovanja i osam nedozvoljenih polnih radnji, za šta mu preti do 15 godina zatvora.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

LJUBICA

23.01.2021 21:18

Bilo bi dobro da se slozima da u sude ne sede budale. Ali ako se nadje neko kao ona cuvena Mirjana Ilic koja je dosudila 240 godina robije za onog tatonca od kojih jedan nije ni bio u Beogradu, drugi je snimljen kamerom 2 km dalje i tako redom svasta mozemo da ocekujemo od "slobodnog sudijskog uverenja."