aerodrom konstantin veliki, niš
Promo
aerodrom konstantin veliki, niš

Promo

aerodrom konstantin veliki, niš, Foto: Promo

 

Filmska akcija hapšenja odigrala se na niškom aerodromu u subotu, kada je policija privela tri osobe zbog sumnje da su maloletnu devojčicu pokušali da prebace u Nemačku i tamo je prodaju kao belo roblje.

Srpski policajci uspeli su da spasu četrnaestogodišnjakinju i da je izvuku iz pakla trgovine ljudima. Niška policija, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je F. O. (42) iz Prištine, R. F. (34) iz Kragujevca i nemačku državljanku M. B. (18), zbog sumnje da su na Kosovu kupili devojčicu, s namerom da je odvedu u Nemačku da se bavi prostitucijom.

Devojčicu albanske nacionalnosti roditelji su prodali F. O. (42) iz Prištine, koji ih je ubedio da devojčicu vodi u Nemačku da radi i da joj obezbedi papire EU.

aerodrom konstantin veliki, niš

Promo

 

 

Međutim, kako saznajemo, F. O. je u glavi imao samo jedan plan - da devojčicu, čim je prebaci u Nemačku, proda tamošnjim makroima, i to za veliki novac jer je dete i dalje nevino.

F. O. je roditeljima devojčice, koji su u lošoj finansijskoj situaciji, pričao kako želi da im pomogne i omogući im da im se dete zaposli u Nemačkoj. On im je za nju ponudio novac i rekao da će malena da radi dok ne vrati dug, a zatim će moći i njima da pomogne, kao i ostalim članovima porodice.

- Roditeljima je pričao bajke. Govorio je kako će maleckoj srediti papire tako što će joj naći mladoženju. Uveravao ih je da će dete sklopiti samo fiktivan brak, kako bi dobilo papire - priča za „Alo!“ dobro obavešten izvor.

Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

 

F. O. je ocu i majci devojčice rekao da će on snositi troškove puta, kao i venčanja, a da će dete sve to vratiti svojim radom. Nakon što je roditeljima dao novac za dete, sam se odvezao do Niša, gde je čekao da mu devojku isporuči njegov zemljak R. F., koji živi u Kragujevcu.

Da bi uspeo da dete prebaci preko granice, u celu akciju je uključio i Nemicu M. B., koja je tek pre mesec dana postala punoletna. Njen posao bio je da s devojčicom putuje do Nemačke i vodi računa o tome da ona ne pobegne.

Harem, žena

Shutterstock

 

 

Srećom, nisu makli dalje od prijave na let, pošto su srpski policajci odmah osetili da nešto nije u redu. Naime, po dolasku na aerodrom, policajci su snimili četvorku koja se čudno ponaša, a kada su se razdvojili, to je bio dodatan signal za uzbunu.

- Na let za Nemačku prijavili su se F.O., devojčica i M. B., ali su išli odvojeno, odnosno pretvarali su se da se ne poznaju. Devojčica je delovala uplašeno, što je bio signal policajcima da im priđu. Budući da su prilikom ispitivanja svi bili neusaglašeni i preplašeni, policija je shvatila da je reč o opasnom kriminalu. F. O. je pokušavao da ih ubedi da samo organizuje prevoz devojčice zbog udaje, jer je takav običaj - otkriva naš sagovornik.

Uskoro je klupko počelo da se odmotava i ispostavilo se da je F. O. hteo dete da preproda čim stigne u Nemačku. Ubrzo je uhapšen i R. F., koji je dete dovezao na aerodrom. Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati, a daljom istragom trebalo bi da bude utvrđeno da li su radili samostalno ili su imali saučesnike. Takođe, utvrđuje se da li su i ranije sprovodili ovakve akcije, i ako jesu, koliko su devojaka prebacili u Evropu i gde su one završile.

Kako saznajemo, devojčica je pravo s aerodroma odvezena na sigurnu lokaciju, gde su joj obezbeđeni smeštaj i briga psihologa.

 

Devojčica plakala od olakšanja!

Posle akcije hapšenja i sučeljavanja osumnjičenih, devojčici se na licu pojavio osmeh, a oči su joj se napunile suzama. Ona, iako uplašena, smogla je snage da pogleda srpske policajce, a u očima joj se videla neizmerna zahvalnost.