Hapšenje
MUP
Hapšenje

MUP

Hapšenje, Foto: MUP

- Sumnja se da su Safetov bratanac Čeda i Ognjen u dužem vremenskom periodu dobavljali heroin i marihuanu iz Crne Gore, a da su je zatim prebacivali u Srbiju i prodavali na teritoriji Beograda. Čedin otac i Safet su braća od strica, a Safet je u okruženju poznat kao narko-bos iz Rožaja i mnogi ga nazivaju balkanskim Eksobarom. Takođe, povezivan je sa kokainskim bosom Darkom Šarićem, Naserom Keljmendijem, ali i zemunskim klanom i drugim krupnim imenima - navodi izvor blizak istrazi.

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Postoji sumnja da je uhapšeni Kalić u Beogradu odrađivao poslove za rođaka Safeta Saju Kalića, koji je dobro poznat širom Balkana, jer ga je policija u regionu označila kao jednog od najvećih narko-dilera.

Hapšenje

MUP

Hapšenje, Foto: MUP

Pojedinci su ga pominjali i kao snabdevača zemunskog klana, što nije dokazano, uprkos brojnim procesima koji su vođeni protiv njega. Državni organi Crne Gore su 2011. godine raspisali Interpolovu poternicu za Safetom zbog pranja novca, da bi tri godine kasnije bio uhapšen u Austriji sa kosovskim dokumentima i lažnim identitetom.

Darko Šarić

E stock

 

Mediji su propratili njegov povratak u rodne Rožaje, ali isto tako je odjeknula vest da je Viši sud u Bijelom Polju oslobodio Kalića, njegovu suprugu Aminu i brata Mersudina optužbi za pranje 7, 7 miliona evra od preprodaje droge. Optužnica je Kaliće teretila da su se od 2005. do 2011. godine „udružili da pomoću bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da potiče od prodaje droge“.

Hapšenje

MUP

Hapšenje, Foto: MUP

Međutim, ono po čemu je postao poznat široj javnosti jeste snimak sa njegove svadbe, koji se 2001. pojavio na „jutjubu“. Za zabavljanje gostiju bila je zadužena ni manje ni više nego hrvatska pevačica Severina. Na snimku se mogu videti gosti kako pre početka svadbe ispaljuju više stotina hitaca iz „kalašnjikova“, a među zvanicama su bili visoki funkcioneri iz svih bivših republika. Mlada je nosila venčanicu optočenu zlatom i dijamantima, a među zvanicama su bili Darko Šarić, Ljubiša Buha Čume i druga „krupna imena“.

 

Hapšenje

MUP

Hapšenje, Foto: MUP

Kum sa Šarićem

Safet Kalić i Duško Šarić poznaju se decenijama i kumovi su.

- Upućeni tvrde da to prijateljstvo datira još od vremena kada su bili veoma mladi i kada su zajedno radili sumnjive poslove u inostranstvu. Međutim, niko od njih nije znao da objasni na koji način je to prijateljstvo krunisano kumstvom - pisali su crnogorski mediji, navodeći da je na jednom od suđenja Kalić i sam priznao da je Šarićev kum.

Platio milion za Musića

Prilikom hapšenja Suvada Batka Musića u Novom Pazaru zbog šverca više od 80 kilograma heroina, u spisima se navodilo da droga navodno pripada kriminalnoj grupi Safeta Kalića. Međutim, on nikada nije procesuiran zbog toga. O saradnji Musića i Kalića govorilo se i početkom 2003. godine, kada su Musića navodno oteli članovi zemunskog klana jer je sarađivao s Kalićem. Navodi se da je trebalo da isporuči kokain „zemuncima“, međutim, on je drogu pomešao s nekom nepoznatom smesom, zbog čega je otet. Tvrdi se da je Kalić za njega platio milion maraka, a da je nakon toga s njim prekinuo kontakt.

PROČITAJTE JOŠ: