Hitna pomoć
Tanjug/Tanja Valič
Hitna pomoć

Tanjug/Tanja Valič

Hitna pomoć, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kraljevačka policija posle sedam dana potrage uhapsila je 21-godišnjeg M. M. koji je Tomića ubo nožem. Kako je ispričao, napadač je Tomiću pre dve nedelje prišao u jednom lokalu, i pitao ga da li može na trenutak da izađe.

PROČITAJ JOŠ:

- Izašao sam napolje i momak me je upitao da li ga znam. Odgovorio sam mu da ga ne znam, misleći sve vreme da je on neko ko me poznaje iz grada. Onda je on skočio i počeo da viče kako će sve nas sa psihijatrije da pobije, a da će meni da izvadi srce. Počeo je da izvlači nož i da me napada. Uspeo sam da ga izbegnem par puta ali me je onda ubo. Na samo dva centimetra od srca i tri od pluća - rekao je Tomić.

Stefan je tek kad se oporavljao u bolnici saznao da je napadač proveo samo dva dana na psihijatriji, i to zbog alkoholisanosti. Kaže da je presrećan što je živ, ali je rekao i da je njegova karijera fitnes instruktora zauvek završena.

Tri napada za deset dana

Srđan Ranković, član Odbora za bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, kaže da su se za samo deset dana desila tri napada. Dva na doktore na hirurško-prijemnom odeljenju i poslednji na bolničara Tomića.

sahrana Radojičić

E-stock/ Miloš Rafailović

- Bolnica nema adekvatnu službu obezbeđenja koja bi mogla da vas zaštiti. Ako pozovete policiju, oni se ne mogu stvoriti u bolnici za sekundu. Jedino rešenje je da se angažuje privatno obezbeđenje ili da u krugu bolnice konstantno bude pristuna policija - kaže Ranković.

Iz sindikata lekara i farmaceuta Srbije kažu da Kraljevo nije usamljeni slučaj i da su napadi prisutni u bolnicama širom Srbije. Prema njihovom mišljenju, u poslednje tri godine, od slučaja ubistva medicinske sestre u Šapcu, komisija za bezbednost zaposlenih u zdravstvu nije ništa uradila.

- Komisija se u poslednje dve godine sastala možda tri puta. Nije preduzeto ništa što je dogovoreno na prvobitnom sastanku. A dogovor je bio da se novim Krivičnim zakonikom javni tužilac obaveže da postupa po službenoj dužnosti kada se dogode napadi na zdravstvene radnike - napominje Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Povećanje kazni

Iz Sindikata lekara i farmaceuta kažu da Krivičnim zakonikom moraju da se povećaju kazne za napade na zdravstvene radnike, u odnosu na kazne koje se izriču običnim građanima.