Dejan Milenković Bagzi
Alo/ Ognjen Radošević
Dejan Milenković Bagzi

Ognjen Radić

Dejan Milenković Bagzi, Foto: Ognjen Radić

Ljubiša Buha Čume (55) poslužio se parama od otmice biznismena Miroslava Miškovića (73), od koga je zemunski klan 2001. uzeo sedam miliona maraka za puštanje na slobodu. To je izjavio svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi (49) na svedočenju na suđenju za protest „crvenih beretki“ kada su ga ispitivali Zvezdan Jovanović Zveki (54), osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i njegov advokat.

Policija

Alo!/ Dejan Briza

Bagzi je izjavio da je Čume uzeo pare od vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara, ali da mu je kasnije sve vratio. To pitanje je potegao Zvezdanov advokat Milan Ranić, koga je interesovalo gde su nestali milioni od otmice Miškovića.

Bagzi bio član policijskog sindikata

Pošto je Zvezdanu Jovanoviću Zvekiju priznao da je bio saradnik Državne bezbednosti, Bagzi je obelodanio da je bio i član policijskog sindikata!

Zvezdan: Da li ste posedovali originalnu legitimaciju počasnog člana Sindikata MUP-a Srbije?

Bagzi: Da.

Milan Ranić: Govorili ste o novcu koji je pribavljen od otmice Miškovića, šta je s tim novcem, kako je poslat za Nemačku i zašto?

Bagzi: Da, to sam govorio i na glavnim pretresima pred Specijalnim sudom. Pare od otmice, čini mi se da je bilo oko dva i po miliona maraka, uzeo je Čume, spakovao ih u rezervnu gumu i odneo u Nemačku. Od tih para je kupio mašine. Međutim, Čume nema veze s otmicom i sve je kasnije vratio pokojnom Spasojeviću.

Zvezdan: Da li ste lično učestvovali u pakovanju tih para?
Bagzi : Da, da, jesam.

Zvezdan: Tvrdite da je Čume sve pare vratio Spasojeviću?

Ljubiša Buha Čume

Dušan Milenković

Ljubiša Buha Čume, Foto: Dušan Milenković

Bagzi : Pa jeste, ja sam i rekao da je počela svađa između Spasojevića i Čumeta i da mu je sve vratio. Prvo mu je dao 50.000 maraka, pa onda 100.000, 300.000, 500.000, ali je sve vratio. Nije uzeo ni dinara od te otmice.

Urgentni centar

Alo!/Nenad Vujanović

Sudiju Sinišu Petrovića zanimalo je šta znači šifra „meker“, koju je Bagzi pomenuo nekoliko puta.

Predsednik veća: Šta je „meker“ u stvari?

Bagzi : U stvari, to je kao šmeker, ali ne kažeš šmeker nego meker. Njih dvojica su tako govorili jedan drugom.

Predsednik veća: Da. Dobro, to je... Ko je to izmislio, da li znate?

Bagzi: Ne znam.

Predsednik veća: Dušan?

Bagzi: Da.

Žandarmerija, policija, sud, hapšenje

Alo!/Masanori Josida

 

 

Platio slobodu sedam miliona maraka

Miroslava Miškovića oteo je zemunski klan 9. aprila 2001. na Bulevaru Arsenija Čarnojevića u Novom Beogradu. Nisu ga pustili na slobodu dok pretnjama smrću nisu iznudili novac. Istog dana isplaćeno im je sedam miliona nemačkih maraka na ugovorenom mestu, posle čega su oslobodili Miškovića. Prvostepeni sud je u potvrđenoj presudi naveo da je otmicu Miškovića planirao i organizovao Dušan Spasojević Šiptar, vođa zemunskog klana, a da su je realizovali Mile Luković Kum, braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević Budala i nepoznati saučesnici.