SABRINA IZBEGLA ZATVOR Bacila tek rođenu bebu u septičku jamu, ali neće odgovarati! Veliki obrt u istrazi

S obzirom na to da je utvrđeno da je smrt bila prirodna, te da nema elemenata ubistva, majci je zadržavanje ukinuto i postupak je obustavljen

Sabrina, Apatin
Sabrina, Apatin, Foto: Facebook

Majka iz Sonte kod Apatina Sabrina N. (25), koja je svoje mrtvorođeno dete ostavila u septičkoj jami pokrenula, juče je saslušana u tužilaštvu.

Nakon saslušanja, slučaj je zatvoren i majka se vratila u porodičnu kuću. Obdukcijom je utvrđeno da je beba mrtvorođena, čime je stavljena tačka na spekulacije o tome da je dete izvesno vreme živelo, te da je posredi zločin.

- Ona je izjavila na saslušanju da je možda čula plač, ali obducent je rekao da su pluća bila slepljena, te da beba nije udahnula - saznaje se od izvora bliskog istrazi koji ističe da je greška nemoguća, te da se rastrojenoj majci zapravo pričulo.

Upravo to je i bio povod da tužilaštvo ispita slučaj.

S obzirom na to da je utvrđeno da je smrt bila prirodna, te da nema elemenata ubistva, majci je zadržavanje ukinuto i postupak je obustavljen. Kako se nagađalo, smrt deteta se i dogodila pre nego što je slučaj dospeo u javnost 3. decembra, ali je za to znao samo otac Kristijan N, koji je slučaj naknadno prijavio.

- Bio je ljut što beba nije sahranjena - kažu iz tužilaštva.

Slučaj je sada u nadležnosti Centra za socijalni rad iz Apatina, koji će dalje odlučiti o sudbini porodice.

Četvoročlana porodica sa dvoje dece - sinovima od tri i četiri godine - nedavno je ostala bez još jednog člana. Kako je ranije otkriveno, treći sin umro je krajem oktobra ove godine dok je nesrećna majka bila u drugom stanju i nosila dete sa čijom se sudbinom cela Srbija upoznala. I taj dečak umro je prirodnom smrću, usled bolesti creva.

Podsetimo, četvrto dete Sabrine i Kristijana N. pronađeno je uvijeno u ćebe u improvizovanoj septičkoj jami.

Mada je sahranjivanje uređeno propisima, kazne se odnose na mesne zajednice i organizacije, ne na pojedince. U slučaju u kojem građani pojedinačno podležu sankciji, ovde se nailazi na tzv. rupu u zakonu. Da bi neko u očima zakona bio mrtav, najpre mora biti rođen živ. U slučaju mrtvorođene dece stvari se komplikuju.

Septička jama
Septička jama, Foto: M.I.

 - Članom 24 stav 1. tačka 3. Zakona o sahranjivanju i grobljima jeste propisana novčana kazna u rasponu od 10.000 do 100.000 dinara ukoliko se ne obezbedi sahranjivanje za umrla lica, ali se odnosi na isključivo mesne zajednice ili organizacije, sto znači ne i za građane. Građanin se može kazniti ukoliko pokopa umrlog van groblja koje je u upotrebi novčanom kaznom od 1.000 do 50.000 dinara. Nijedna od ove dve kaznene odredbe nije primenljiva iz razloga što se prva ne moze primeniti na građane, a druga iz razloga što je vrlo upitno da li novorođenče koje nije rođeno živo ima status umrlog lica, kao i zbog činjenice da nije pokopano već ostavljeno, a što striktno nije propisano kao prekršaj - kazao je advokat Ivan Simić.

Uz sporan status mrtvorođenog deteta objasnio je i da slučaj ima posebnu težinu s obzirom na to da je majka izgubila dete.

- Pre svega treba imati u vidu da novorođenče nije upisano u matične knjige, a činjenica da nije rođeno živo upućuje na zaključak da ono uopšte, nažalost, nije ni prepoznato u pravnom saobraćaju. Pitanje da li se uopšte može govoriti o smrti. U ovakvom postupanju ne može se reći da nije na neki način povređen javni interes, ali isto tako treba imati u vidu da su posledice koje pogađaju majku nerođenog deteta toliko teške, da se postavlja pitanje opravdanosti vođenja bilo kakvog postupka ili kažnjavanja - naveo je Simić.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi