Željko Ražnatović Arkan
EPA
Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

Dobrosav Gavrić, Foto: screenshoot/Youtube

- Do tog roka odbrana i tužilaštvo treba da utvrde nesporne činjenice da bi se proces ubrzao -navodi afrički list „Njuz 24“.

Gavrić je osuđen na 35 godina zatvora, a 2006. pobegao je iz Srbije.

 

Željko Ražnatović Arkan

EPA

 

 

Uhapšen je krajem 2011. u Južnoj Africi, kada je ubijen tamošnji bos Siril Bika.

Od tada je iza rešetaka. Ustavni sud je prošle godine odbio jedan od njegovih zahteva za azil.

Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

 

 

Dobrosav Gavrić (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), trenutno je u zatvoru „Heldestrum“, koji važi za dobro čuvan kazamat, a nalazi se u zapadnom delu Kejptauna, u mestu Kaledon.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Smešten je u jednoj od 79 lepo uređenih, tipskih kuća, a na raspolaganju su mu razni zabavni sadržaji.

Osim ćelije od 11 kvadrata, Gavrić može da koristi restoran, bar, biblioteku, a na raspolaganju su mu i igraonica i teretana.

Zatvor se nalazi na jednom brdu, u pretežno poljoprivrednom kraju, pa tokom šetnje može da uživa u mediteranskoj klimi i maslinjacima.

Krvavi obračun u Kejptaunu

PrintskrinYoutube

 

Ustavni sud iz Kejptauna je početkom decembra 2018. ponovo odbio Gavrićevu žalbu na negativan odgovor za dobijanje azila. Navedeno je da ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje je „počinjeno zbog novca, a ne iz političkih motiva”.

Gavrić je u svojim zahtevima za azil tvrdio da nije ubica i naveo da je Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SRJ, jedini imao motiv i moć za to ubistvo.

Naveo je da se Milošević plašio Arkana, jer je u Hagu mogao da bude nezgodni svedok protiv njega, zbog čega veruje da je on i naručio atentat.

Željko Ražnatović Arkan

Printscreen

 

Gavrić tvrdi da nije poznavao Arkana i da nije imao nikakav motiv da ga ubije. Ističe da je te večeri, 15. januara 2000, došao u beogradski hotel „Interkontinental” da se nađe sa društvom i da je to bilo „jedino pristojno mesto za izlazak”.

Naveo je da nije bio naoružan i „da je video Arkana, ali da nije obraćao pažnju na njega”.