Zatvorski stražar
Vladimir Marković,Alo
Zatvorski stražar

Vladimir Marković,Alo

Zatvorski stražar, Foto: Vladimir Marković,Alo

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, pišu Južne vesti.

Treba li da izručimo Srbe Americi?

 

Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

- Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu za Južne vesti.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.

Američka policija

Tanjug/AP

Američka policija, Foto: Tanjug/AP

- Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

- Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju - kaže Petrović.

Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Komentari (4)

Sam

23.09.2020 12:58

Srbin voli ukrasti pa gotovo.

Dragiša

23.09.2020 13:26

Amerikanci ne bi n i k a d a izručili svoje građane, ali mi ćemo naše izručiti kao što smo i do sada izručivali svoje.

mače

23.09.2020 14:14

kada su platili za Miladina Kovačevića milion dolara da ga ne izruče americi sada bi trebali platiti i za ove IT stručnjake. ovi su barem mozgovi, a Miladin je samo mazgov

dragojevic

23.09.2020 16:34

Po Ustavu Srbije nije dozvoljeno izrucivati svoje gradjane drugoj zemlji nego im se sudi na nasoj teritoriji (slucaj M. Kovacevica).