UKLJUČEN I FBI! Amerika traži da izručimo 11 Srba iz Niša!

U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu. Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma.

Zatvorski stražar
Zatvorski stražar, Foto: Vladimir Marković,Alo

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, pišu Južne vesti.

Treba li da izručimo Srbe Americi?

Ukupan broj glasova: 1351

 • Da: 20% (274)
 • Ne: 80% (1077)

Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

- Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu za Južne vesti.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.

Američka policija
Američka policija, Foto: Tanjug/AP

- Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

- Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju - kaže Petrović.

Hakeri, napad, IT, kompjuter
Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Povezane vesti

 • Korisnik: dragojevic
  23/09/2020 - 16:34
  Po Ustavu Srbije nije dozvoljeno izrucivati svoje gradjane drugoj zemlji nego im se sudi na nasoj teritoriji (slucaj M. Kovacevica).
 • Korisnik: mače
  23/09/2020 - 14:14
  kada su platili za Miladina Kovačevića milion dolara da ga ne izruče americi sada bi trebali platiti i za ove IT stručnjake. ovi su barem mozgovi, a Miladin je samo mazgov
 • Korisnik: Dragiša
  23/09/2020 - 13:26
  Amerikanci ne bi n i k a d a izručili svoje građane, ali mi ćemo naše izručiti kao što smo i do sada izručivali svoje.
 • Korisnik: Sam
  23/09/2020 - 12:58
  Srbin voli ukrasti pa gotovo.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi