Danijel Dejvid Korbet
Facebook
Danijel Dejvid Korbet

Facebook

Dozlogrdilo mu u zatvoru, Danijel Dejvid Korbet, Foto: Facebook

On je u pritvoru već 14 meseci, ali je sud odbio njegov predlog da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Korbet je juče doveden pod jakim merama obezbeđenja, a sve vreme, u sudnici i ispred nje, bili su stražari sa dugim cevima. Američki marinac je dva sata pognute glave slušao suđenje, dok mu je prevodilac prenosio šta govore sudija i tužilac.

On je samo klimao glavom, ali je bilo primetno da pomalo razume srpski jezik, jer je sudiji povremeno davao znak da razume šta priča. U zatvoru je pustio bradu i nabacio nekoliko kilograma.

Centralni zatvor u Beogradu

Masanori Jošida

Ovde je smeštena američka foka, Centralni zatvor u Beogradu, Foto: Masanori Jošida/Alo

Policijski službenik Aleksandar Božović, koji je radio veštačenje pištolja CZ 99, na jučerašnjem suđenju je izjavio da pištolj nije prepravljan.

- Proveravao sam ispravnost oružja i da li je iz njega pucano. Kroz zbirku čaura i projektila iz nerešenih krivičnih dela utvrđeno je da ovim pištoljem nije počinjen nijedan zločin. Provere se rade opaljivanjem tri hica, a utvrdio sam da fabrički broj sa pištolja nije vidljiv - naveo je Božović.

Pročitajte još:

 

Balističar Vlada Kostić, stručni savetnik koga je angažovala odbrana, izjavio je da se Božović nije izjasnio da li su na oružju uočeni tragovi ranijeg korišćenja. On je naveo da je ovo važno, jer su optuženi u ovom postupku rekli da je pištolj bio nov. Kostić je istakao da je potrebno da se ispali bar 16 metaka da bi se utvrdila ispravnost pištolja.

Foka u akciji

Profimedia

Korbet je bio pripadnik elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao foke, Foto: Profimedia

- Nije uzet bris kanala cevi kako bi se utvrdilo da li je pištolj ranije korišćen i time je izgubljen bitan dokaz - obrazložio je Kostić.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. godine, a kod njega je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem. Suđenje se nastavlja 7. maja.

Pročitajte i ovo:

 

Korbet je, kako su preneli mediji, zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke".

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.


Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.