Mafija
Printscreen
Mafija

Printscreen

Mafija, Foto: Printscreen

Albanska mafija samo je u proteklih deset godina oprala više od milijardu i po evra na crnom tržištu nekretnina u Srbiji.

Albanska mafija je tako „postala možda i najveći igrač u razrađenoj šemi pranja para stečenih u kriminalu — uglavnom trgovinom drogom i oružjem“, ocenjuju stručnjaci.

Pročitajte još:

 

Bivši direktor beogradske policije Marko Nicović kaže da su albanski mafijaši kupujući građevinska zemljišta, gradeći zgrade i kupujući nekretnine, u Srbiji godišnje oprali između 80 i 100 miliona evra, „i to preko takozvanih srpskih biznismena“.

U tim transakcijama se, po pravilu, nikada ne pojavljuje Albanac, već se to radi preko nekog, recimo, Petra Petrovića iz Minhena, koji za određeni procenat služi kao fasada. Posebno su im na meti bili jug i jugoistok Srbije“, objasnio je Nicović, preneo je Tanjug.

On je dodao da albanski narko-klanovi isti šablon koriste i za osvajanje nekretnina u jadranskom regionu Hrvatske i Crne Gore, kao i u BiH.

 

Prema Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca koju je usvojila Vlada Srbije, na teritoriji naše zemlje prljav novac se najčešće "pere" transferisanjem tih sredstava za čije se pokriće koriste fiktivni pravni poslovi između pravnih lica koja su namenski otvorena upravo da bi vršila ovakve transkacije.

Pisci Nacionalne strategije rizika napominju da je za Republiku Srbiju u odnosu na zemlje Zapadne Evrope, karakteristično ulaganje "prljavog" novca u privatizaciju nekadašnjih društvenih preduzeća, koja, kako ukazuju, neretko predstavlja samo početnu tačku pranja novca.

- Nakon prelaska ovakvog preduzeća u vlasništvo ili pod kontrolu kriminalaca, nelegalni novac se pere kroz njihovu delatnost, obično kroz pozajmice sada novih vlasnika-osnivača ili druge oblike zajmova, radi održavanja privida poslovanja u okvirima registrovane delatnosti - navodi se u dokumentu.