Albanac koji je lomio krst umro u mukama!

J. Đondović | vesti 2016-03-01 21:28:25 2016-03-01 21:28:25

Albanac Alem Kurti, čovek koji je tokom martovskog pogroma 2004. godine divljački polomio, a potom bacio krst sa Crkve Svetog Ilije u Podujevu, preminuo je u teškim mukama posle borbe sa kancerom koji mu je uništio jetru i pluća!

youtube

Momenat kada se taj kosovski Albanac penje uz zidove crkve, lomi krst, baca ga među razjarenu masu, koja skandira „OVK“, kao i suze, očaj i beznađe sveštenika i monaha koji sve to bespomoćno posmatraju stojeći ispred crkve, što je zabeleženo okom kamere, duboko se urezalo u um i sećanje svih onih koji su toj strahoti prisustvovali...

 

Taj događaj postao je svojevrsni simbol svih užasa koje je doneo martovski pogrom. Kurti je preminuo prošle godine u bolnici u Prištini. O tome su javnost pre nekoliko dana izvestili mnogi proalbanski mediji, koji su ga okarakterisali kao velikog junaka.

Vest o njegovoj strašnoj smrti juče je odjeknula Srbijom, a starešina Crkve Svetog Marka, protojerej stavrofor Trajan Kojić, koji je do devedesetih živeo i služio na Kosovu, na pitanje da li je Albanca stigla božja kazna, za „Alo!“, kako su mnogi juče komentarisali, odgovara indirektno:

- Citirao bih Njegoša, koji je rekao: „Ko će, sinko, božju volju znati, ko li božja prozreti čudesa?“. Ne možemo mi znati da li je ovo za njega kazna ili nagrada, mi ne znamo šta je Bog hteo ovim da poruči, ali ovde bi se mogla upotrebiti i ona stara narodna poslovica: „Čini dobro, ne boj se, čini zlo, nadaj mu se“. Ne mogu ja da sudim, ali gest tog čoveka i ono bacanje krsta zasigurno je ostalo urezano u sećanje svih nas, pogotovo onih koji su u tom momentu bili u Prištini i bili direktni svedoci tog događaja - kaže prota Trajan.

Paroh orahovački Velja Stojković, koji služi u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, ne sumnja u to da je Albanca stigla božja kazna.
- Čuo sam da je umro u najvećim mogućim mukama, da je mnogo patio. Znam i da mu je sestra teško bolesna. Bog nije dopustio da sve ono što je radio prođe nekažnjeno. Osim samog sramnog čina lomljenja i bacanja krsta sa svetog objekta, on je bio inicijator mnogih zlodela koje su Albanci radili tih godina. Ruka božja je uradila da završi ovako, da ovo bude opomena, da se sa svetinjam niko ne može igrati, da ih niko ne može tek tako skrnaviti. Ovo je opomena koje će se dobro setiti i svi Albanci kojima nekad nešto slično padne na pamet - kaže paroh Velja.

Čitava porodica na mukama

Žitelji Kosova, koji su Kurtija poznavali, potvrđuju da je umro u strašnim mukama trpeći nesnosne bolove, a neki od njih tvrde da je i njegova rođena sestra teško bolesna i da se najstrašnije muči, kao i njihovi roditelji, koji sve to preživljavaju zajedno s njom.

Expand player
Pogledajte više