Švedska
Tanjug/AP
Švedska

Tanjug/AP

Švedska, Foto: Tanjug/AP

Švedska već neko vreme beleži neslavne brojke, a njena Agencija za javno zdravlje sada predviđa da će vrhunac u drugom talasu tek biti dostignut sredinom decembra.

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Premijer Stefan Lovfen rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da će zatvaranje srednjih škola pomoći u usporavanju širenja virusa. 

- Moraćete da promenite način na koji se obrazujete. Potpuno razumem da to nije lako, ali u trenutnoj situaciji je to neophodno - rekao je.

Lovfen je takođe obeshrabrio učenike da se socijalizuju sa onima izvan njihovih domaćinstava, dodajući da veruje da su "mudri i da razumeju da ovo nije produženi raspust".

Posle zatišja tokom leta, Švedska je počela da beleži veliku stopu smrtnosti, sa oko 60 smrtnih slučajeva dnevno ove nedelje. Međutim, to je i dalje ispod rekordnih nivoa zabeleženih sredinom aprila, kada je u proseku dnevno bilo registrovano oko 100 smrtnih slučajeva.

Švedski ležeran pristup zdravstvenoj krizi poštedeo je ekonomiju od propasti, ali kritičari optužuju epidemiologa Andersa Tegnela, arhitektu liberalnog pristupa zemlje, da nije uspeo da zaštiti najstarije i najranjivije stanovništvo.

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Oni takođe tvrde da je Švedska, koja je do sada prijavila više od 7.000 smrtnih slučajeva, pogođena mnogo više od svojih nordijskih suseda.

Međutim, zemlja je u poslednje vreme pooštrila ograničenja, zabranivši prodaju alkohola posle 22 časa i javna okupljanja više od osam ljudi.

Švedska borba protiv korone izazvala je i velike podele u vladi, čiji je opozicioni deo počeo da kritikuje rad Agencije za javno zdravlje.

Agencija je rekla da je trenutni tempo širenja virusa niži od onog predviđenog njenim modelom, ali bi to moglo da se objasni i problemima sa testiranjem koje se javilo u mnogim regionima u kojima je sistem bio preopterećen.

Pročitajte još:

Vlada je Agenciji dala zadatak da ponovo modelira kako će se pandemija razvijati kako bi pomogla vlastima i zdravstvenim službama u njihovom planiranju sledećih koraka, uprkos kritikama da su se njeni prethodni modeli pokazali kao netačni.

Tegnel je nedavno bio primoran da prizna da nije primećeno da "koolektivni imunitet" usporava širenje virusa u drugom talasu.

"Maske? Ne još..."

Nema još potrebe za nošenjem maski u Švedskoj, rekao je u četvrtak Tegnel, dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila preporuke o široj upotrebi maski.

korona maske testiranje

Tanjug/AP

Maske, Foto: Tanjug/AP

SZO je u sredu objavio da ljudi, uključujući i decu stariju od 12 godina, tamo gde se epidemija širi uvek treba da nose maske u prodavnicama, na radnim mestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće provetravati prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj delotvornosti i strah da bi maske mogle da se koriste kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

- Maske za lice mogle bi da budu potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj. Sve dosadašnje studije sugerišu da je mnogo važnije održavati rastojanje nego nositi masku - rekao je Tegnel.

Pročitajte još: