Vučića dočekalo 3.000 Vrščana

alo/agencije | vesti 2016-11-30 12:53:35 2016-11-30 12:53:35

Kompanija Hemofarm obeležava danas deset godina rada, a na svečanost je došao premijer Aleksandar Vučić, kojeg je ispred fabrike dočekalo oko 3.000 gradjana Vršca i okoline.

Tanjug/Rade Prelić 30.11

Domaćin premijeru je generalni direktor Hemofarma i potpredsednik ŠTADA grupe za jugoistočnu Evropu Ronald Zeliger, koji ga je proveo novom fabrikom, odnosno pogonom za kontrolu svih proizvoda iz Hemofarmovog portfolia na globalnom nivou.

Ta investicija vredna je više od šest miliona evra.

Nakon obilaska laboratorija za pripremu uzoraka HPLC i fotosenzitivne materije i za HPLC instrumente, premijer i ministri Goran Knežević, Zlatibor Lončar i direktor Hemofarma Zeliger održali su radni sastanak.

Posle obilaska fabrike Vučić je rekao da je država spremna da pomogne svim investitorima kako bi imali stabilan poslovni ambijent, predvidivost i stabilnost poslovanja, a direktor Hemofarma Ronald Zeliger je dodao da je nemački kapital racionalan i da ukoliko postoji šansa i dobri uslovi da će biti i investicija

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zeligerom rekao da se uvek mogu čuti i primedbe, kao i od Zeligera ali da je to dobro jer se niko ne sme uljuljkati u samozadovoljstvo jer onda rezultata neće biti.

Kako je rekao uvek teži i traži da se lestivca podigne visoko navodeći da smo ove godine po rastu u Evropi u prvih šest - sedam zemalja.

Rast privrede četiri odsto

Cilj vlade je da rast privrede u 2017. godini bude četiri odsto, što će biti dokaz da Srbija postaje uspešna zemlja, izjavio jeVučić. Vučić je kazao da bi to moglo da se dogodi u narednih 12 meseci. On je objasnio da rast od četiri odsto znači da će građani imati veće plate i penzije, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. "Gledaćemo da radimo što je moguće više. Ne nudim nikakve kule i gradove, ali ako imamo četiri odsto, to je onda dokaz da postajemo uspešna zemlja", istakao je premijer, dodajući da je to ključno za našu zemlju.

 

On je dodao i da rukovodstvo Hemofarma, ali i drugih investitora žele i traže više, saradnju, predvidljivost poslovanja, poštovanje trzišnih pricnipa i sigurnost za poslovanje.

Kako je rekao ne bi govorio o tome da država treba da štiti domaćeg proizvođača ali da svakako ne treba protiv njih ići i dodao da je posao da se pomogne svima koliko god se to može, ne novcem, negio stavranjem uslova za sigurno i profitabilno poslovanje.

Zeliger je rekao da poslovanjem iz Vršca imaju priliku da izvoze u mnoge druge zemlje i podvukao da je sa premijerom i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom o stvaranju atmosfere održivog poslovanja obostrano korisnog i za firme koje proizvode i za Vladu Srbije.

"Kada je reč o Hemofarmu, mi možemo da planiramo naš posao i vidimo da ovde postoji održivost poslovanja" rekao je Zeliger.

Vučić je razgovarao i sa građanima ispred fabrike i poručio im da su pred nama veliki izazovi, ali da Srbiji polako i sigurno ide na bolje.

"Budite spremni da se borimo jako i jače, jer ćemo imati više protivnika nego ikada, ujedinjenih u mržnji prema nama, ujedinjenih u želji da Srbiju vrate nazad, da je vrate u pljačkaške privatizacije, u vreme kada su oni mogli da otimaju i da budu bogati, a da sirotinje bude svuda oko njih", upozorio je Vučić i zaključio:

"Borićemo se protiv njih i uveren sam da, ako budemo dovoljno jedinstveni, ako mi budemo dovoljno hrabri i uporni, da ćemo ih ubedljivo pobediti".

Vlada sutra o budžetu

Vučić je najavio je da će Predlog budžeta biti sutra na sednici vlade, dodajući da su ministri najvećim delom usvojili njegove primedbe na preterane zahteve koje su izneli u prethodnoj verziji. Uz napomenu da je ovo druga godina da nemamo rebalans budžeta, Vučić je ocenio da to znači da se on dobro planira, a građanima je poručio da mogu da budu zadovoljni zbog toga, naravno, "oni koji vole svoju zemlju, a ne oni koji imaju da kažu nešto protiv nekoga". Gostujući na TV Prva Vučić je rekao da mu je cilj da ova vlada bude jedna od najuspešnijih u srpskoj istoriji i da gradjanima ostavi drugačiju zemlju. Pomenuo je da je juče na sastanku sa "važnim ljudima", koji je trajao sedam sati, pokušao da pronađu nove izvore rasta, te dodao da misli da su u tome uspeli. A objašnjavajući šta znači veći rast, za koji kaže da će u idućoj godini biti 4 odsto, Vučić je ponovio da to podrazumeva značajno veće plate i penzije u narednim godinama.

 

Povećavaćemo svake godine i plate i penzije, ukoliko budemo vredni, marljivi, ali naravno, biće mnogo onih i iznutra i spolja koji će hteti da ruše našu zemlju, naveo je premijer i poručio:

"Zato mi moramo da budemo spremni, moramo da sačuvamo otadžbinu, da je odbranimo u svakom trenutku i da pokažemo svima da ih se ni najmanje ne plašimo".

Naše je, kako je rekao, da sačuvamo mir, stabilnost i da se borimo za svoju zemlju.

Posebno je zahvalio građanima, penzionerima i svim mladim ljudima koji su prihvatilio teske reforme, uz obećanje da će vlada učiniti sve da se smanji nezaposlenost, a da se svi zajedno ubuduće poštenjem i odgovorno borimo za drugačiju i bolju Srbiju.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je danas da je Hemofarm srpska kompanija u nemačkom vlasništvu, što na najbolji način simboliše vezu Srbije i Nemačke u poslovnom smislu.

"Drago mi je da u proteklih 16 godina na ovom tržištu imamo više od 350 nemačkih kompanija koje su investirale više do 1,8 milijardi evra u Srbiji i stvorile više od 30.000 radnih mesta”, rekao je Ditman.

On je dodao da ako se pogleda uspeh Hemofarma jedan od važnijih aspekata je održiv razvoj Hemofarma, jer je to kompanija koja stalno investira.

"Nemačka privredna komora, koja je ove godine uspostavila saradnju sa Vladom Srbije, uradila je istraživanje koje kaže da više od 90 odsto nemačkih kompanija bi se rado vratilo i investiralo u Srbiji”,rekao je Ditman.

On je dodao da je uveren da će u budućnosti biti još nemačkih investicija u Srbiji, za šta su važne ekonomske reforme koje Vlada Srbije sprovodi i unapredjenje vladavine prava.

Nov objekat pod nazivom Kvaliteta, kako ističu iz kompanije, površine je 7.000 kvadratnih metara, usklađen je sa GMP i najvišim svetskim standardima farmakopeje, a projektovana je za više od 300 zaposlenih.

Nemačka STADA grupa uložila je u poslednjoj deceniji više od 200 miliona evra u Srbiju, od čega je u poslednje dve na novi pogon ampula i objekat Kvaliteta u Vršcu izdvojila deset miliona evra.

Strateškom reorganizacijom koncerna STADA, ove godine je formirana grupa za jugoistočnu Evropu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala centar regiona tog multinacionalnog koncerna.

Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

Expand player
Pogledajte više