Vučić saopštio kome će biti najviše uvećana primanja!

Alo.rs/Tanjug/M. I. | vesti 2019-05-03 12:10:30 2019-05-03 12:10:30

Predsednik je, najavljujući rast plata u javnom sektoru, objasnio da to nije samo pitanje sredstava, već da država mora da vodi računa da ne uništava privatni sektor.

Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas dalje uvećanje plata i penzija i naglasio da će pre svega voditi računa o platama zaposlenih u zdravstvu, kako bi ih zadržali u zemlji.

Podsetio je da mu je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao da želi da dođe u Srbiju, jer su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, a da mu je on odgovorio:

"Nemoj molim te zbog toga da dolaziš!".

Pročitajte još:

 

On je rekao da je nedopustivo da medicinske sestre, na primer, sve sa dežurstvima imaju plate oko 45.000 dinara.

Predsednik je, najavljujući rast plata u javnom sektoru, objasnio da to nije samo pitanje sredstava, već da država mora da vodi računa da ne uništava privatni sektor.

"Naša bojazan je da ne učinimo javni sektor prihvatljivijim, a ne stanje deficita, keš-floua ili bilo šta drugo oko stanja u budžetu", obrazložio je Vučić.

U prilog već postignutom rastu plata, Vučić je podsetio da smo bili daleko iza Bosne i Hercegovine pre samo tri godine, kada je prosečna plata u toj zemlji za 58 evra bila veća nego kod nas, a danas smo je po prvi put pretekli sa razlikom od 12 evra.

"Ispred smo Makedonije, Albanije, a samo je Crna Gora ispred nas. Bila je prosečna plata za 125 evra viša, a danas je 49 evra. Mislim da ćemo i tu razliku drastično da smanjimo", objasnio je on.

Vučić je kazao da su svi parametri kod nas bolji i da se poredimo sa regionom. Ukazao je da su plate i penzije nešto veće kod nas nego u Bugarskoj, koja je članica EU.

"Moramo da se ugledamo na Rumuniju, u nekom smislu, posebno kada je reč o lekarima i medicinskim sestrama. Moramo da zaustavimo odliv te radne snage. Ove godine moramo još više da povećamo plate lekarima i medicinskim srestrama. Ne smeju da imaju 40.000 i 50.000 platu. Moramo da sprečimo da odlaze u Norvešku i Nemačku", kazao je on.

 

Expand player
Pogledajte više