Vučić: Neće biti otpuštanja radnika aerodroma

Tanjug | vesti 2018-01-06 12:42:17 2018-01-06 12:42:17

Da nismo napravili kompaniju Er Srbija, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za "Nikolu Teslu", istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić 6.01.201

Kako je rekao, iz kompanije Vansi je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a imaju ugovornu obavezu da ne povećavaju aerodromsku taksu.

Vučić je rekao da je davanje Aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspeh za našu zemlju. On je čestitao premijerki Ani Brnabić i Vladi na koncesiji, podsetivši da je posao započet kada je on bio premijer, ali je ključan deo posla, kako je kazao, napravila ova vlada.

Rekao je da će ukupna dobit od koncesije biti 1,468 milijardi evra, te da ljudi možda ne razumeju koliko je Srbija napredovala i koliko je drugačija i bolja nego pre četiri do pet godina.

"Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 miliona evra za unapred plaćeni program na 25 godina", rekao je Vučić i dodao da smo dobili milijardu i 468 miliona evra.

Vučić je ukazao da će vlada dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije - mali akcionari.

Da nismo napravili kompaniju Er Srbija, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za "Nikolu Teslu", istakao je predsednik Vučić.

"Sada bih pitao sve stručnjake koji su nas kritikovali da li su sada razumeli šta znače vizija, ozbiljnost i odgovornost  -  poručio je predsednik.

Kazao je da je ukupna vrednost koncesije 1,468 milijardi evra i da je tenderska procedura trajala godinu dana, bila otvoren, transparentna i javna.

Prema njegovim rečima nivo investicija, koncesionim ugovorom je 732 miliona evra, a od koncesijske takse država će dobijati još značajnih sredstava.

- Nismo prvi aerodrom koji je u našem regionu ušao u kocensiju. Imali smo problem sa rastom aerodroma u Sofiji i Zagrebu. Beograd je pamentno postupao i zato uspeo da dobije značajno više od Zagreba, koji je za koncesiju dobio 865 miliona evra ukupno - naglasio je Vučić.

On je istakao da je ukupna vrednost našeg ugovora za više od 50 odsto veća od onog koji je Zagreb ostvario, što je ogroman uspeh za Srbiju koja nije članica EU.

Vučić: Pao javni dug

 

Vučić zamolio Sija za pomoć oko Bora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ambasadorom Kine Li Mančangom zamolio da predsednik Kine Si Đinping pruži pomoć Srbiji u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor. Dvojica sagovornika naglasila su značaj infrastrukturnih projekata, izdvajajući izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta i završetak radova na deonicama Koridora 11 - između Obrenovca i Uba i Lajkovca i Ljiga, kao i novog ugovorenog projekata izgradnje deonice autoputa Preljina - Požega, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika. Vučić je naglasio da je interes Srbije da se u 2018. godini intenziviraju radovi na realizaciji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu. Predsednik Vučić uputio je posebnu molbu predsedniku Si Đinpingu za unapređenje vojno-tehničke saradnje Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Sa je Lijem osim o ekonomskoj saradnji razgovarao je i o daljem unapređenju odnosa dveju zemalja.

 

Expand player
Pogledajte više