Trešnja Šljiva Malina Kupina
Tanjug/Dušan Aničić
Trešnja Šljiva Malina Kupina

Tanjug/Dušan Aničić

Trešnja Šljiva Malina Kupina, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na sastanku je razmatrana mogućnost proizvodnje industrijske jagode o čemu su krajem decembra u Ankari razgovarali ministri poljoprivrede Srbije i Turske Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirlija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svom sajtu.

Državni sekretar Senad Mahmutović i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji Čaglom Gultekin Tosbat o planovima buduće saradnje.

Da li se bavite proizvodnjom voća?

 

Akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva.

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

"Prema poslednjim podacima, izvoz srpkog strateškog voća premašio 215 miliona evra u 2019. imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat u 2020", rekao je on.

Srbija je u 2019. izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 miliona evra. Podsećaju u ministarstvu da je u 2019. u Srbiji brovnica bila zastupljena na 1.612 hektara.

Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Ministarstvo poljoprivrede podseća da upravo subvencioniše takve investicije.

Sagovornici su na na sastanku ocenili da je dosadašnja saradnja bila uspešna i najavili su da će obe strane raditi na realizaciji predloženih idejnih projekata.