Donald Tramp
Tanjug /Buducnostsrbijeav
Donald Tramp

Tanjug /Buducnostsrbijeav

Donald Tramp, Foto: Tanjug /Buducnostsrbijeav

Za privrednike ovaj sporazum, kako kažu, znači olakšavanje i ubrzanje poslovanja, ali i stvaranje novih izvoznih mogućnosti i proširenje saradnje sa južnom pokrajinom.

Naša kompanija koja se bavi metalnom ambalažom izvozi u 26 zemalja, ali najviše u okolne zemlje. Kosovo je bilo jedno od područja u koje smo dosta izvozili, pa je to stalo kada su uspostavili zabrane, a zatim kada su barijere skinute, počeli smo ponovo da izvozimo, tako da sada tek očekujemo proširenje ekonomskih interesa za nas privrednike", kaže za "Blic Biznis" Radoslav Veselinović, vlasnik "Galeb Grupe".

Biće veoma značajno ukoliko se završi izgradnja auto-puta od Niša do Prištine, jer će na taj način roba lakše i brže da stiže do tih područja.

"Sigurno će se i oni, u tom slučaju, pre odlučiti da uzimaju robu iz Srbije jer će biti jeftiniji prevoz, nego da uzimaju sa drugog područja gde bi recimo morali da pređu preko Srbije", ocenjuje Veselinović.

On dodaje da se nada i povećanju izvoza u južnu pokrajinu.

"Mi smo recimo baš bili pri potpisivanju jednog dogovora sa određenom firmom za posao od više od 500 ili 600 hiljada evra na godišnjem nivou, samo sa jednom firmom, i to je onda kada su došle barijere stalo, tako da sada očekujemo da možemo imati oko milion evra izvoza na Kosovo minimalno u narednom periodu, narednih godinu do dve dana, a verovatno u budućnosti i više", kaže naš sagovornik.

Govoreći o carinama, i delu sporazuma koji kaže da će procedure biti olakšane, Veselinović ističe da će se prema ovom sporazumu ubrzati protok i robe i ljudi, te da neće biti zastoja na carinama, neće se predugo čekati, da će biti olakšano, ne samo prema Kosovu, već i prema Makedoniji.

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević ocenjuje da "će svaki normalan privrednik reći da je ovo velika prednost za celokupnu privredu Srbije i regiona".

"Povezivanje ljudi, otvaranje granica, ukidanje nekih carina, barijera su nam veoma važni. Mi smo ionako malo tržište koje oseti svaki lom, a ovo ako se sve ostvari što je barem u naznakama, to je nešto veliko. Ako se samo u selu pravi put, već neko zaradi, a ne u državi... To je svakako prednost. Smatram da je privredni, ekonomski sporazum bolji od bilo kog političkog", kaže Matijević.

Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije" ističe da je veoma važno što će proizvođači brašna ponovo moći da se vrate na tržište južne pokrajine.

"Veoma je bitno to očekivanje - otvaranja granica, i da roba lakše prolazi bez zastoja na granicama, bez taksi, da se usaglase uverenja i ostala prateća dokumentacija", kaže Saković.

"Velika vest za Srbiju"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je potpisivanje ovog sporazuma "velika vest za Srbiju" s obrizom na to da je naša zemlja najveći izvoznik u regionu, kao i imajući u vidu da je zatvaranjem tržišta južne pokrajine izgubljeno više od pola milijarde evra za samo dve godine.

Ministar finansija Siniša Mali je posebno izdvojio završetak izgradnje auto-puta od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, za šta je američka vlada preuzela obavezu finansiranja tog projekta. Takođe, dodao je, dogovoren je i završetak izgradnje i rekonstrukcije železničke pruge od Niša do Prištine u vrednosti od milijardu evra, za koji je, isto tako, američka vlada preuzela na sebe obavezu da će obezbediti finansiranje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su konkretne koristi i rešavanje sadašnjeg zastoja u priznavanju sertifikata, tako da se omogućava Srbiji da plasira još više proizvoda.