PORESKA UPRAVA REŠILA! Svi su na udaru! Ako niste obavili svoju obavezu, bićete u ozbiljnoj nevolji!

Da li vi tražite račun od dostavljača hrane?

Poreska uprava
Poreska uprava, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Pozovete omiljeni restoran, naručite hranu i čekate dostavu. Dostavljač uredno stiže na vreme, vi plaćate ali ostajete uskraćeni za račun. Onaj ko insistira da dobije tom prilikom i fiskalni račun, obično dobije odgovor da je račun "zaboravljen u kuhinji", "izgubljen usput", i "doneću vam, ako vam treba". Pri tom, dobije možda eventalno predračun koji ne može biti nikako fiskalni.

REFORMA PORESKE UPRAVE Biće izvršene ozbiljne promene! Građani, informišite se na vreme! Određene stavke mogu stvoriti ozbiljne probleme!

Ovakva situacija je česta u prestonici, a prema našim saznanjima i poznate picerije u gradu počele su da praktikuju ovaj nelegalan vid poslovanja.

Na kraju, dostava hrane je odličan izbor zarade za restoran, koji pojedini vlasnici ugostiteljsjog objekta ne beleže, time ubiraju značajan prihod koji za poreznike ostaje nevidljiv. Dodatno, radnici koji rade dostavu uglavnom rade neprijavljeni.

Ukoliko se ne pojavite sleduje vam kazna! Usvojen zakon, a odsad se primenjuje u praksi!

AUTOR: Novosti/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 18:32 Neverovatno! Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida Ova vrsta kazne je predložena za poslanike koji su neopravdano odsutni. Milićević: Ne ulaze u salu, a plate uzimaju. Jerkov: Imaju većinu da izglasaju šta hoće. AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019.

Kako smo saznali, samo jedan lanac restorana u jednom svom zasebnom objektu u centru grada od dostave dnevno uzme i 400.000 dinara. Taj iznos, praksa je pokazala pravdaju na osnovu "hrane za poneti", što nije isto, "na račun kuće", ili kao "prezentaciju", ili ga ne beleže uopšte. Primeri dovijanja vlasnika se tu ne završavaju.

Kako su za Telegraf Biznis objasnili iz Poreske uprave, prema Zakonu o fiskalnim kasama, lice koje je upisano u odgovarajući registar i koje obavlja promet dobara na malo, odnosno pruža usluge fizičkim licima dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase.

Poreska uprava
Poreska uprava, Foto: Alo!/Rajko Ristić

SINIŠA MALI SAOPŠTIO NARODU! Povećanje plata će biti 1. novembra! Jedna grupa će se posebno obradovati, a stiže i jednokratna pomoć!

Takođe, dužno je i da kupcu dobara, odnosno usluge izda fiskalni isečak sa fiskalne kase preko koje evidentira promet bez obzira na to da li kupac to zahteva ili ne. Prema tome, restorani koji vrše dostavu u obavezi su da svaki promet ostvaren dostavom evidentiraju preko fiskalne kase i da naručiocu izdaju fiskalni isečak, izričiti su u Poreskoj upravi.

RAT SE SPREMA NA DRUGOM KRAJU PLANETE Za građane Srbije su to jako loše vesti, čeka nas strašan udar na džep. Cene će dostići nezamisliv nivo!

Dodaju i da su kontrolom obuhvaćeni svi restorani bez obzira da li se promet dobara i usluga ostvaruje u objektu ili putem dostave, a za nepoštovanje propisa primenjuju se iste sankcije.

Postoje, preciziraju i delatnosti kod kojih ne postoji ta obaveza, a one su utvrđene su Uredbom (Uredba o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase). Što kod restorana i picerija nije slučaj.

Pri tom, dostavljači hrane, iako je to više krivica vlasnik restorana, su možda i najpogodniji za zaobilaženje zakonskih obaveza, te ih gazde ugostiteljskih objekata ne prijavljuju jer češće nisu u objektu nego što jesu, terenski su radnici, pa ih je skoro nemoguće uhvatiti u kontrolama.

OD PAJTAŠKOG HAOSA DO STABILNIH FINANSIJA Siniša Mali otkrio sve malverzacije Dragana Đilasa!

Čak i oni restorani koji legalno vrše dostavu, i reklamiraju je na društvenim mrežama ili portalima, nemaju fotografije svojih radnika dostavljača koji obavljaju te poslove. S druge strane, u zapadnim zemljama je, pojavom Ubera, dostava hrane postala multimilijarderska industrija, a dostavljači imaju i svoje sindikate.

UVODE SE NOVE MERE KOJE ĆE DOĆI GLAVE PRODAVCIMA Kupci u Srbiji će konačno moći da ostvare svoja prava! Za nepoštovanje potrošača - kazna!

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Marija
  04/10/2019 - 21:54
  Veliki napredak,Nasa poreska konacno pronasla toplu vodu .Pa to se tako radi vec vise od 6-7 godina, i svi su cutali,Inspektori dobro pocasceni a drugi ih nikada niko nije ni kontrolisao,Zakoni se donose i to uglavnom jako dobri ali ih malo ko sprovodi a jos manje kontrolise njihovu primenu,Ministre radite i uradite pa se onda hvalite.
 • Korisnik: Ccccc
  04/10/2019 - 21:43
  Gospodo to sto radite nije nimalo pametno vec vase ruglo.naime cesto prolazim kroz Novi Pazar koji je isto drzava Srbija stanem uvek kupim nesto I nikada ali nikada ni u jednoj prodavnici trafici idr.nisam dobio racun.zakon da bude za sve isti ili nije zakon.ili nije drzava.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi