Svi Srbi koji rade u inostranstvu moraju da plate porez i u Srbiji, mogu ga smanjiti ukoliko ispune dva uslova

Blic/Alo.rs/D.S. | vesti 2020-12-02 16:08:59 2020-12-02 16:08:59

Svi državljani Srbije koji se svrstavaju pod "rezidente" dužni su da plate porez i doprinose i to bez obzira na to što su platu zaradili u inostranstvu

Tanjug

Više od 300.000 građana Srbije koji se, prema poslednjem popisu, nalaze na radu u inostranstvu, mogli bi da očekuju dodatni trošak, i to ako Poreska uprava odluči da striktno sprovede važeći Zakon o porezu na dohodak građana. Naime, član 7 ovog zakona propisuje da je obveznik poreza na dohodak rezident Srbije, kako za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije, tako i za primanja u drugoj državi. U najkraćem novi ceh na 1.000 evra zarade iznosi i više od 400, ali ova suma može da bude i manja.

Dakle, svi državljani Srbije koji se svrstavaju pod "rezidente" dužni su da plate porez i doprinose i to bez obzira na to što su platu zaradili u inostranstvu.

Preporučujemo i:

Prvi je da Srbija sa tom državom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, a drugi da imate dokaz da je porez za vašu platu već plaćen u inostranstvu. Tako na primer, ako je vaš poslodavac platio u drugoj državi 50 evra na ime poreza, a Srbija potražuje od vas 85,9 evra, onda Srbiji plaćate razliku (35,9 evra).

“U zakonu o doprinosima i zakonu o porezu nema pomena o oslobađanju od doprinosa. Dakle, to što ste uplaćivali penziono osiguranje u neki inostrani fond ne oslobađa vas nužno obaveze prema Srbiji. I dalje možete biti dužni da platite doprinos za PIO i zdravstveni fond Srbije. Kao poreskom rezidentu, gde god da se nalazite i gde god da radite, Srbija od vas može zahtevati doprinose. Porez ne morate platiti samo ako je u inostranstvu plaćen veći porez nego što bi bio u Srbiji, ali doprinose morate”, navode iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

Porez je 10% poreske osnovice, a doprinos za PIO i zdravstveni fond 25,5%, odnosno 10,3% cele zarade.

Najviše gastarbajtera u Austriji i Nemačkoj

Prema poslednjem zvaničnom popisu, 313.411 građana Srbije nalazi se na radu ili boravku u inostranstvu što je 4,2 odsto ukupnog broja stanovnika. Brojke potvrđuju i da iz Srbije uglavnom odlaze mladi.

Inače, nešto više od polovine gastarbajtera radi ili boravi u Austriji (22,5 odsto), Nemačkoj (17,9 odsto) i Švajcarskoj (13,1 odsto).

Kada je reč o ukupnom broju naših ljudi u inostranstvu, u Evropi najviše Srba ima u Nemačkoj - 450.000, pa u Austriji (300.000) i Švajcarskoj (skoro 200.000). Zanimljivo da u Velikoj Britaniji, koja je poznati po strogim procedurama čak i u vezi turističkih viza, živi 80.000 Srba.

I u Aziji i Okeaniji živi nemali broj Srba - 120.000, od kojih je ubedljiva većina u Australiji.

Ko sve plaća porez?

A definicija navedena u zakonu kaže da je rezident "fizičko lice koje na teritoriji Republike Srbije ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili na teritoriji Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini". Ili ste odlazili na privremen rad u neku zemlju Evropske unije na 90 dana, vraćali se u Srbiju, a onda opet išli na rad.

Ukratko, potrebno je da zadovoljite samo jedan od navedenih kriterijuma kako biste po zakonu bili tretirani kao rezident koji mora da plaća porez i doprinose u Srbiji.

Preporučujemo i:

Expand player
Pogledajte više