Novac pare štednja bogatstvo
Shutterstock
Novac pare štednja bogatstvo

Shutterstock

Ilutracija Foto: Shutterstock

 

PROČITAJTE JOŠ: 

 

MILICA (24)
Svakog meseca organizujem po nekoliko koverti kad primim platu i na svaku napišem planirane troškove, "troškovi za račune", "troškovi za posao", "nenadani troškovi", "nove minđuše" i jedan koverat za štekanje.

U njega odmah stavim pare i zaboravim da postoji. Ako mi pretekne na kraju meseca ubacim i ostatak. Na ovaj način se mnogo sporije troši novac i ne zaboravlja se na plaćanje bitnih stvari. Pre nego što sam počela da koristim ovaj sistem bila sam veliki rasipnik.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

ANA (34)

Muž i ja smo dugo plaćali kiriju za stan, a sada kad je više ne plaćamo rešili smo da tih 200 evra i dalje ne trošimo, već da ih odvajamo na stranu. Trudim se da zaboravim da te pare postoje, ali kada zafali nešto, priznajem da posegnem za njima. Osim toga, kad se dvoumim da li da nešto kupim ili ne, pa rešim da ipak ne kupim, taj novac takođe stavim sa strane.

NIKOLA (31)

Moja štednja svodi se na pronalaženje zaboravljenih 200 dinara u džepu jakne koju nisam nosio od prošle godine.

JOVAN (37)

Svoju štednju podelio sam na dugoročnu, srednjoročnu i kratkoročnu. Na dug rok uplaćujem životno osguranje, što me na godišnjem nivou košta oko 250 evra. Takođe, ulažem oko 50 evra godišnje u investicione fondove i koliko para imam dajem u penzioni fond. Novac sam ulagao i u berzu, ali sam shvatio da ih sa tog računa najčešće podižem kad zatreba. Takođe, od plate odvajam 50 odsto za račune, 30 odsto na hranu, a 20 odsto na štedni račun.

Banka, ugovor, novac, zelenaši

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

JOVANA (29)

Pored redovnog posla imam i neki angažman sa strane. Novac koji zaradim na tom dodatnom poslu ide na devizni račun i te pare ne trošim.

NIKOLINA (32)

Imam dva računa u banci, jedan preko kog primam platu i drugi na koji uplaćujem novac. Od svake plate odvajam od 2.000 do 5.000 dinara na taj drugi račun i zaboravim da postoje.

NEMANJA (31)
Imam ogromnu improvizovanu kasu u koju svakodnevno ubacujem kovanice.

 

TANJA (34)
Na stolu u dnevnoj sobi stoji mi velika tegla u koju svakog dana ubacujem novac koji mi ostane u novčaniku - sve novčanice od 10, 20, 50 i 100 dinara. Takođe, kako ne idem kod manikira i kod kozmetičara, kad god nalakiram nokte ili se izdepiliram, ubacim u teglu 1.000 dinara.

MILENA (31)

Kod kuće imam nekoliko koverata i u njih stavljam sve novčanice manje od 100 dinara. Kada dođem kući istresem sve iz džepova i poslažem u koverte, ali svaka novčanica ima svoj koverat, jer po feng šuiju pare vole da se slažu. Stavim glavu na glavu i dopunjujem svakog dana.